Tine van de Weyer met het treinkaartjesmondkapje (zie inzet). Links op de achtergrond Hotel Central.
Tine van de Weyer met het treinkaartjesmondkapje (zie inzet). Links op de achtergrond Hotel Central. (Foto: )

Achteruit de toekomst in

TILBURG - Als een ridder die strijdt tegen onrecht, laat zij een spoor achter met ideeën om kunst in de openbare ruimte meer aandacht te geven. Niks hoogdravend gedoe, maar een toegankelijke aanpak waardoor iedereen kunst kan begrijpen. Was getekend: Tine van de Weyer.

Door Theo van Etten

Onlangs was zij nog te zien op de lokale zender Omroep Tilburg. Op haar stalen ros trok zij van locatie naar locatie en vertelde over haar ideeën. Want overal ziet Tine mogelijkheden om de stad te verfraaien. Kunst en erfgoed gaan daarbij hand in hand. Zo zien we haar bij het voormalige Hotel Central, dat binnenkort gerestaureerd wordt. Dit rijksmonument uit 1932 was ooit het hotel-restaurant van Piet Mulders en later de Stationsherberg. Vóór 1931 stond hier het roemruchte etablissement Albert Janssen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog legde Theo van Doesburg hier samen met zijn boezemvriend, de Tilburgse spoorwegbeambte Antony Kok, de basis voor de internationale kunstbeweging De Stijl. Kunstenaars als Mondriaan en Rietveld werden hiervan de bekendste exponenten.

Nieuw leven
Tine: "Het gebouw is opgetrokken in de voor de jaren dertig kenmerkende expressionistische architectuurstijl. Als verwijzing naar De Stijl kunnen de 21 gastenkamers de naam van een kunstenaar dragen die aan die kunststroming is gelieerd. Aan de muur klankgedichten uit die tijd of ‘aforismen’ (eenregelige gedichten), zoals Antony Kok er honderden heeft geschreven. Ook kunnen we in samenwerking met hedendaagse dichters de ‘soirees intimes’ nieuw leven in blazen. Zo krijgt de ‘genius loci’ (de geest van deze plek) de aandacht die deze locatie verdient.”

Artistieke hotspot
Een andere missie van Tine is de restauratie van café Alt Wien aan het Wilhelminapark. De huidige uitbater kocht het verpauperde café omdat er bij het Wilhelminapark, nota bene op de route van het station naar het Museumkwartier, nauwelijks horeca te vinden was. Ook hier ziet Tine volop mogelijkheden om deze plek tot een artistieke hotspot te maken: “Binnen een straal van vijfhonderd meter rond het café vindt je tal van kunstenaars en vormgevers die dit gebied aantrekkelijker kunnen maken. ‘Parkcafé’, dat aan de route ligt, kan hier een knooppunt worden, met een bijzonder vormgegeven buitenbank. Binnen komt dan een glazen lichtkoepel, bijzondere wandbekleding en achter de bar een keramische trap als eyecatcher. Op de eerste verdieping een Tilburgse galerie.

Van kaartjes naar kapjes
Tines voorlopig laatste project betreft ‘Van kaartjes naar kapjes’. Eind jaren zeventig reisde ze regelmatig met de trein. De kaartjes bewaarde ze en dienen nu als basis voor speciaal geprinte mondkapjes. Tine: “Alle treinen op het kapje vertrekken uit Tilburg en keren daar ook weer terug. Zo leidt het bewijsstuk van de treinreis van een halve eeuw geleden, als nieuw erfgoed, de reiziger achteruit de toekomst in."

Wil je zo’n kaartje bestellen, stuur dan een e-mail naar info@tinevandeweyer.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden