Voor zijn nieuwe EP kreeg Mark Schraven een handje hulp van een aantal grootheden uit de muziek.
Voor zijn nieuwe EP kreeg Mark Schraven een handje hulp van een aantal grootheden uit de muziek. (Foto: )

EP van eigen bodem met hulp van muzieklegendes

TILBURG - Na jaren werken is 'ie dan eindelijk af, de nieuwe EP 'Floating Downstream' van de Brabantse band 'The Mark'. Voor het korte album trok Tilburgse zanger Mark Schraven de stoute schoenen aan met een gedurfd verzoek.

Mark stuurde vier nummers van de plaat naar de vermaarde sessiedrummer Kenny Aronoff (die onder ander drumde voor Bruce Springsteen, The Rolling Stones en Bruno Mars) in Los Angelos met de vraag of hij het zou zien zitten om voor The Mark de drumpartijen in te spelen. Naast een glansrijke carrière als sessiedrummer zit Aronoff sinds 1997 al op de drumkruk in de band van CCR-frontman John Fogerty.

Meer grote namen
Aronoff was dermate enthousiast over de door Mark gepende songs, dat hij zonder moeite Fogerty- bassist James LoMenzo (die speelde bij Megadeth, David Lee Roth en White Lion) en -toetsenist Bob Malone (speelde met Bob Seger, Jackson Browne en Billy Gibbons) aan boord kreeg om samen met hem de songs in te spelen.

Nog meer grote namen
Internationale sterren Andere gastmuzikanten sloten daarna graag aan. Zo speelt op de single 'Louisiana Voodoo' de legendarische songwriter Tony Joe White de elektrische gitaar. Kort na de opname overleed White in 2018, wat deze song van The Mark één van de laatste projecten maakt waaraan deze legende heeft gewerkt.

Voor de ballad 'Rivers' zocht Mark een zanger die precies weet hoe je goed meerstemmig kan zingen. Hij vond deze zanger in 'Rock & Roll Hall of Famer' Richie Furay (bekend van Buffalo Springfield en Poco) die uit puur enthousiasme niet één, maar drie backing vocals inzong, waardoor het liedje een Eagles-achtig geluid kreeg.

Ook zanger/gitarist Billy Bremner (deelde podia met Paul McCartney, Little Richard en Nick Lowe) deed een duit in het zakje en leverde een zomerse gitaar- en zangpartij af op 'Sweet As Honey'.

Nationale sterren
Niet alleen zijn internationale artiesten te horen op de vier liedjes van The Mark, maar ook de lage landen zijn goed vertegenwoordigd. Wat te denken van gitaargigant Dany Lademacher (Herman Brood’s Wild Romance) en niemand minder dan George Baker en Erwin Nyhoff (Prodigal Sons en finalist van The Voice of Holland 2012) die vocaal een bijdrage hebben geleverd.

De songs zijn gemixt door producer Oscar Holleman (o.a. Krezip, Within Temptation en Kovacs) en in de Wisseloord Studio te Hilversum gemasterd door Grammy-winnend technicus Darcy Proper.

Kwaliteit
De vier tracks zijn gebundeld op de EP, getiteld 'Floating Downstream'. Daarmee wordt de lijn van kwaliteit van de releases van The Mark voortgezet. De vorige single van The Mark werd namelijk prima ontvangen. "Een goede single" en "een mooie stem" was namelijk op 21 januari jl. het assessment van radiomakers Henkjan Smits en Manuela Kemp na het beluisteren van The Mark tijdens hun programma De MAX Kantoorsessie op NPO Radio 5.

Over de band
Mark Schraven is de 44-jarige zanger/gitarist van The Mark. De afgelopen 30 jaar speelde hij in talloze bands met verschillende stijlen; hij was begeleider van singer-songwriter Roland Verstappen, speelde in een Elvis tributeband, alsook in een coverband voor bruiloften en partijen. Hij deed het allemaal. Mark tourde met eigen werk door heel Europa en de Verenigde Staten, waar hij soms wel drie keer op een avond speelde, tot aan de legendarische Whisky a Go-Go in Los Angeles aan toe. Als begeleider van stergitarist James Burton kwam hij dicht bij zijn grootste idool. De Amerikaanse gitarist was namelijk jarenlang bandleider van Elvis Presley.

Floating Downstream is uitgebracht op het label Indieplant. Meer info staat op www.indieplant.com/themark.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden