Jacky Ervaart de tandarts


Foto: Jasper Schoonhoven
Jacky Ervaart

Jacky Ervaart de tandarts

  Column

Ik ben al elf jaar niet meer bij de tandarts geweest. Sommige mensen zullen dat shockerend vinden, maar voor mijn gevoel ben ik er twee jaar geleden nog geweest. Zo traumatisch waren die bitjes met die gore pasta in dus, dat het zo in mijn geheugen staat gegrift. Eigenlijk ben ik niet meer bij de tandarts geweest sinds ik in Tilburg woon. In Brabant is het dus misgegaan.

Afgelopen week heb ik de knoop doorgehakt en een afspraak gemaakt bij een tandarts in Tilburg. Ieder jaar wordt de drempel hoger en de stap groter om langs te gaan. Ik verwacht namelijk inmiddels dat er complete trollen uit mijn mond worden gehaald. Of dat – zodra ze met een lampje in mijn mond schijnen – er van ellende iets afbrokkelt. Zo lang hebben mijn tanden al geen licht gezien. En dat terwijl ik eigenlijk geen angst heb voor de tandarts.

Ik mocht al snel langskomen. Iets wat ik ook niet had verwacht. Ik dacht namelijk dat het nog wel even zou duren en ik me dus mentaal voor kon bereiden. Maar helaas. Misschien maar goed ook. Het ging zo snel dat ik me eigenlijk niet druk kon maken. Voor ik het wist lag ik namelijk al in de tandartsstoel. Om 08.00 uur ’s morgens. Degenen die mij kennen weten dat ik ab-so-lúút geen ochtendmens ben en dat de combinatie ‘naar de tandarts gaan’ en ‘vroeg in de ochtend op moeten staan’ dus eigenlijk een recipe for disaster is. Ik zat dus ook al strijdbaar in de stoel. Klaar om de tandarts toe te blaffen dat ik “echt geen duizenden euro’s ga betalen voor dingen die niet nodig zijn” en dat ze “geldzuigende parasieten” zijn. In de ochtend geoefend. Niet beseffend dat een tandarts geen targets hoeft te halen en echt wel het beste met me voor heeft.

Mijn tandarts was super bekwaam, professioneel én vriendelijk. En had vooral niets aan te merken op mijn gebit. Geen gaatjes, geen trollen, geen afbrokkelende tanden: all good. Ik verwacht zo dat het de volgende keer minder dan elf jaar duurt voor ik weer ga en durf.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden