Jacky Ervaart


Foto: Jasper Schoonhoven
Jacky Ervaart

Jacky Ervaart

  Column

Ik ben een beetje bang voor een nieuwe lockdown. Nee, niet bang trouwens. Extreem angstig en benauwd (pun intended).

In de winter doe ik niets anders dan lekker uiteten gaan en uitstapjes naar bijvoorbeeld de Efteling. In de winter ben ik namelijk standaard depressief. Ik heb al jaren last van een winterdepressie. Dus ik zorg dat ik leuke dingen ga doen, om me af te leiden van het feit dat het weer intens koud wordt en ik mijn bed niet meer uit kan vanwege het vriesgevaar van mijn voeten op de koude slaapkamervloer. Ik zie de lol ook echt niet van sneeuw, kou en ik haat heb om mutsen en sjaals om te hebben. Mijn haar wordt daar extra pluizig door en mijn kin schraal door het stof van de sjaal.

Dat zal overigens vast te maken hebben met dat ik een zomerkindje ben. Augustus is écht mijn maand. In de eerste weken na mijn geboorte was het warm, dus ik denk dat ik daarom voor altijd verpest ben en nooit van de herfst of de winter ga houden.

Terug naar de lockdown. Niet alleen in deze column, ook in real life gaan we terug naar een lockdown. In de vorige quarantaineperiode kon ik na een werkdag even stoom afblazen door lekker een uurtje te gaan wandelen. Wat uiteindelijk uitliep op drie uur kijken naar Schotse Hooglanders en de zonsondergang. Om via een grote omweg weer naar huis te gaan, want er is thuis niets te doen en de natuur is in de lente en de zomer prachtig, warm en uitnodigend.

De winter daarentegen nodigt mij nergens voor uit. De winter slaat de deur in mijn gezicht dicht. In de winter wil ik nog geen minuut buiten zijn, omdat mijn gezicht er dan afvriest. Ja, zelfs met de winters in Nederland zijn mijn lichaam en ik er niet op gebouwd kou te trotseren. Dan is vijf graden al een extreme weersomstandigheid voor mij. 

Ik weet echt bij god niet hoe ik in een winterse lockdown het leven moet voortzetten. Waarschijnlijk ga ik mezelf vetmesten en in een diepe, diepe winterslaap. Alhoewel vetmesten? Ik ga niet meer graag naar de supermarkt. Want mijn dagelijkse uitstapje naar de supermarkt is ook al niet meer hetzelfde sinds ik weer met een karretje moet zeulen en niet meer met z’n tweeën naar binnen mag.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden