Column Pastor Marijn van de Laar: Sint Maarten


Foto: nvt
Pastorale column

Column Pastor Marijn van de Laar: Sint Maarten

  Column

“Vandaag is het Sint Maarten, een heilige tegen de kou”, zongen we 30 jaar geleden op deze dag in de stampvolle studentenkerk Maranatha, waar we als parochie toen kerkten na de afbraak van de St.Maartenskerk, bijgenaamd ‘de frietbuil’. 

Tientallen kinderen holden suikerbieten uit, plaatsten er een lichtje in om langs de deuren te gaan voor geld of snoep en soms ook voor een goed doel. Met ons fantastisch kinderkoor Kisima besloten we die tocht met een viering in de kerk. Dat waren nog eens tijden!

Maar wie was Sint Maarten eigenlijk? Hij werd geboren in Hongarije rond 316 n.Chr. Zijn ouders waren niet gelovig maar Maarten vroeg of hij gedoopt mocht worden, wat gebeurde rond zijn 18e. Hij belandde in het leger en was daar goed gezien. Het meest bekend is hij om het delen van zijn mantel. Als soldaat kwam hij bij de stadspoort van Amiens een bedelaar tegen. De arme man smeekte hem om een aalmoes; omdat Maarten niets anders had dan de kleding die hij droeg, sneed hij zijn wollen mantel door midden en gaf de helft aan de bedelaar. In de daarop volgende nacht had hij een droom: Hij zag Jezus gekleed met zijn halve mantel en hij herinnerde zich zijn woorden: “Wat jullie voor de minsten der Mijnen hebben gedaan, hebben jullie voor Mij gedaan.” Later vertrok hij naar Poitiers, waar hij als eenvoudige kluizenaar leefde. In het jaar jaar 371 werd hij door het volk, tegen zijn zin in, gekozen tot bisschop van Tours. Daar bleef hij de beschermer van de armen. Hij stierf in het jaar 397 en al gauw werd hij voor gewone mensen een super populaire heilige.

Ondanks het feit, dat Sint Maarten zo lang geleden heeft geleefd, is hij nog helemaal ‘in’, vanwege dat delen. Door corona en de daardoor oplopende werkeloosheid en toenemende armoede is samen delen belangrijk ook voor onze tijd, want er staan letterlijk ‘veel mensen in de kou’. Er zijn veel medeburgers om ons heen, die ons nodig hebben, voor eten en drinken, maar ook voor een beetje aandacht en liefde. Een delend mens is een goed mens, van samen delen word je méér mens, van samen delen ga je volop leven, samen delen maakt je vruchtbaar voor anderen én voor jezelf!

Pastor Marijn van de Laar

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden