Foto: Jasper Schoonhoven
Jacky Ervaart

Jacky Ervaart de winter

  Column

Mensen die mij kennen weten dat ik geen winterliefhebber ben. Ik ben een zonaanbidder. Ik heb het er al meerdere keren over gehad in mijn columns. Maar ik heb nu besloten dat ik een winterliefhebber ga worden. Ik heb namelijk een aantal fluffy dekens gekocht, zodat ik in de avond niet bibberend op de bank zit en de energierekening weer torenhoog wordt, maar ik juist lekker diep in mijn deken duik en om kom van de hitte.

Toen de buurman gisteren vertelde over een ‘marshmallows en whisky’-avond rond een vuurkorf, bedacht ik dat ik ook kan proberen om van de winter te gaan houden. Dat gaat wat moeite en tijd kosten, maar ik heb het gevoel dat ik er wel ga komen. Wandelingen in de sneeuw, gezellige avondjes met warme chocolademelk of Glühwein (vooral die laatste kan mij zeer bekoren).

Een groot voordeel van de winter is dat er weinig insecten zijn en véél stamppotten. Dat zijn twee enorme pluspunten. Ik hou namelijk niet van muggen (wie wel?) en van spinnen (oké, technisch gezien is een spin geen insect, maar ik vind dat ze in hetzelfde vieze rijtje horen. Oh en dat vlinders níet in deze categorie behoren). Ik ben ook intens bang voor de avond dat er een dikke spin door huis loopt en ik alleen thuis ben. Grote kans dat ik dan eerst enorm ga hyperventileren, panikeren en dan voor op straat ‘BRAND! BRAND!’ ga roepen. Maar dit gaat niet in de winter zijn, want dan zijn er amper spinnen te zien, dus: top!

En dan stamppotten. Nog zo’n voordeel. Ik hou eigenlijk van exotisch eten. Hoe gekker hoe beter. En ook hoe onbekender hoe beter. Maar in de winter heb ik toch zeker één keer per week cravings. Dan moet ik gewoon stamppot eten. Hoe Hollands? En dat terwijl ik dus helemaal niet zo van aardappels hou. Geef mij maar rijst of pasta. Maar in combinatie met rookworst en mosterd smaakt natuurlijk álles. Zelfs aardappelen.

Ik heb dus besloten dat deze winter de eerste gaat worden waar ik niet overwinter, maar probeer te genieten van al het moois dat december, januari en februari brengt.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden