Foto:
Pastorale column

Column de Goede Herder: Weer tot bloei

  Column

Haast wekelijks hoor ik van mensen dat ze zich niet meer thuis voelen in deze wereld. Het zijn mannen, vrouwen, jong en oud. Meestal zijn het mensen met een gevoelige antenne voor wat er in de samenleving gebeurt.

Ze voelen zich daarin verloren, kwetsbaar, vervreemd. De vraag is of het probleem bij die mensen of bij de samenleving ligt. In de samenleving is haast ongemerkt de mentaliteit harder geworden, er wordt met de ellebogen gewerkt, wie het hardst roept krijgt ‘gelijk’ en als je er wat van zegt wordt het tegen je gebruikt. Onze samenleving heeft het individualisme, de autonomie en concurrentie met de ander sterk bevordert. Er geldt het recht van de sterkste, de ‘survival of the fittest’. Er is natuurlijk niets mis met opkomen voor jezelf en je rechten laten gelden, maar als je hard toetert en brutaal bent…

Sommige mensen – en volgens mij zijn het er best veel – kunnen daar niet meer tegen, en die mensen hebben we juist hard nodig. Het zijn mensen die de ‘vechtmethodes’ van de samenleving niet willen gebruiken omdat in hun hart een stemmetje klinkt dat het anders kan. Hoe? Doordat zoveel nadruk ligt op individualisme zijn we het zicht op mekaar kwijt. Toch heeft een mens ook andere mensen nodig, een groep/familie waarin je deelt met elkaar. Als de groep verdwijnt, verliezen mensen iets en voelen ze zich niet meer thuis in deze wereld. 

Kerken kunnen hier een rol spelen. Vanaf het begin komen mensen samen rond God die Zijn Zoon gestuurd heeft om ons te verduidelijken wie we zijn. Kerken reiken ons woorden aan waardoor mensen hun diepste identiteit ontdekken: kinderen van God en van Maria, broers en zussen van Jezus Christus en van elkaar, geroepen om elkaar te helpen, te vergeven, te bemoedigen en ‘samen te leven’ als een Familie. Een kerkelijke omgeving kan daarbij een grote rol spelen omdat daar mensen zijn met wie men zich verwant voelt. 

Mijn ervaring is dat daar een vruchtbare bodem ligt waardoor mensen (weer) tot bloei komen.

Kapelaan Karel Loodts

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden