Foto: Jasper Schoonhoven
column Jacky Ervaart

Jacky Ervaart dokter en huisarts op één dag

  Column

Ik ga nooit naar de huisarts of de tandarts. Tenzij ik op sterven lig en mijn tanden afbrokkelen. En zelfs dán twijfel ik nog of ik wel moet gaan. Maar de situatie (vooral die van mijn tanden) escaleerde eigenlijk met de minuut, dus afgelopen week moest ik wel. 

Ik ging voor een volledige APK naar de tandarts en huisarts op één dag. Dan heb ik alle ellende maar meteen allemaal gehad. Dat is ook meteen een dagtaak geworden, want mijn huisarts zit nog altijd in Tilburg Oud-Noord, waar ik ooit woonde. Dus de reis naar haar toe is altijd al een hele operatie, omdat ik nog steeds vergeet bij welke straat ik er precies in moet. Ik heb daar maar vijf jaar gewoond, dus het is heel normaal dat ik dat niet weet. Het overzetten van huisarts is een onmogelijke taak geweest, ondervind ik al twee jaar. Alles en iedereen zit vol en mijn eigen huisarts vertelt me dat ik te ver weg woon voor visite, dus dat ik eigenlijk moet overstappen. Dus mochten er dokters zijn die deze column lezen: ik kom alleen langs als ik praktisch op mijn sterfbed lig. Dus je hebt aan mij echt geen kind!

Ik moest dit keer wel naar de huisarts, want mijn allergie begint inmiddels compleet uit de hand te lopen. Ik heb constant een ‘koortsneus’ (in plaats van een koortslip), door het vele snuiten en ophalen. Ik heb al tien jaar een pollenallergie. Tenminste, dat dacht ik. Ik neem ook al tien jaar pilletjes tegen hooikoorts. Maar nu blijkt dat ik geen pollenallergie heb en die pillen dus altijd placebo’s waren voor mij. Wanneer ik dacht dat het minder werd, zat dat dus gewoon in mijn hoofd. Fijne gedachte wel.

De laatste weken was ik ervan overtuigd dat het een allergie voor huisstofmijt is. Met een 99 procent zekerheid. Want ik heb binnen last van niezen, maar buiten leef ik als een vrij mens. Zonder vuiltje of snotje aan mijn neus. Maar de test voor huisstofmijt kwam ook negatief terug.

Het hysterische is dat ik allergisch ben voor katten en honden: twee van mijn favorieten in het leven. Als ik nu ook nog allergisch word voor sushi is het leven helemaal klaar. Deze allergie is op te lossen met pilletjes gelukkig. Zodat ik de komende 72 jaar niet meer naar de huisarts hoef.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden