column Jacky Ervaart

Jacky Ervaart: feestdagen en eten

  Column

Ik houd wel van een feestje. En ik had er pre-corona ook genoeg. Mijn hele leven was een feestje eigenlijk. Zoveel zelfs dat ik het niet meer bij kon houden. Nou kun je de feestjes in mijn leven in twee categorieën indelen: de drankfuiven en de vreetfestijnen. Allebei leuk natuurlijk. De drankfuiven heb ik vooral in de avond en de zomer. Zeker wanneer het bloedheet is buiten gaat alcohol er heel makkelijk in. En lukt het me praktisch niet om te eten. Een prima combinatie natuurlijk, drinken op lege maag. Dat is ook dé reden dat het leuk is om een feestje met mij te vieren. Je hebt altijd entertainment, want deze meid in dronken toestand, zorgt voor genoeg vertier. Zo was de Desperados Roadshow in de Spoorzone echt zo’n gevalletje van ‘hoe kan het dat ik deze dag en nacht overleefd heb op zó veel drank en zó weinig eten’?

De vreetfestijnen heb ik meestal op de nationale feestdagen. Met Kerst kan ik me drie of vier dagen achter elkaar helemaal volstouwen met voer. Maar ook met Pasen is dit geen enkel probleem. Paaszondag en paasmaandag gaat het om brunchen en lunchen. En uitbuiken. Mijn schoonmoeder zet de hele tafel vol eten en we zitten makkelijk vijf uur achter elkaar te kletsen. En nou ben ik sinds een paar jaar geen christen meer, dus hoef ik me ook niet schuldig te voelen dat het me eigenlijk weinig boeit waarom we deze vrije dag hebben. Ik geniet gewoon van het hebben van die vrije dag. En van het eten. En ja, een beetje algemene kennis is nooit verkeerd, dus voor de azijnzeikers die deze column lezen en anders boos zijn: de wederopstanding van Jezus.

Vroeger (twee jaar geleden) was Pasen een combinatie van een vreetfestijn en een drankfuif. Overdag heerlijk aan tafel de maag vullen en in de avond in de kroeg de mond gebruiken om vloeistof in te gieten. Dit jaar en vorig jaar waren natuurlijk anders. Maar het is ook wel eens lekker om écht te kunnen uitbuiken. Op de bank te ploffen na een heftige dag. Al kan ik zo die paaskilo’s er natuurlijk niet af dansen. Maar dat doen we dan volgend jaar wel. Dubbel zo hard.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden