Foto: Jasper Schoonhoven
column Jacky Ervaart

Jacky Ervaart een ‘vreemde’ poes

  Column

Wij hebben sinds kort een nieuwe poes. Niet door ons uitgekozen in het asiel, maar zij koos óns uit door langs te waggelen. Ze zit sinds twee weken wekelijks in onze tuin, als een koningin op de troon (onze houten tuinbank), om onze kat Johan te leren hoe je sociaal wenselijk gedrag vertoont. En hoe je andere beestjes níet aanvalt. Dat is namelijk nogal lastig voor Johan. Onze overbuurvrouw heeft een kater waar hij altijd ruzie mee maakt. Terwijl ik hoopte dat ze vriendjes zouden worden. Iedere keer dat hij met krasjes thuis komt, hoop ik dat het van één van de heggen is en niet van een gevecht, maar natuurlijk weet ik wel beter. Deze kleine katerskop rent zelfs op grote honden af namelijk.

Dit beestje blijft rustig en beheerst zitten, knippert naar hem (een teken van vertrouwen) en Johan draait zich om en loopt weg. Geen grote ruzie, geen gemauw, wat klinkt alsof twee peuters aan het schreeuwen zijn. Het is een wonder.

Wij hebben geen idee wie deze poes is en ván wie deze poes is. Want ik wil graag haar baasje bedanken. Dat ze haar beestje zo verstandig heeft opgevoed. Er is wel een kleine zoektocht geweest, maar die is op niks uitgelopen. Niet alleen online, ook fysiek niet. Ook niet gek met 193 katten in één hofje. Dan zie je door de katten het bos niet meer. Daarbij verwacht ik dat ze niet uit de buurt komt, want dan had ik haar al wel eerder gezien. Ik ken alle katten en poezen uit de buurt bij naam. Klinkt triest, maar is helemaal geweldig.

Telkens wanneer ik ga wandelen kijk ik mijn ogen nóg meer uit. Ik kijk naar vensterbanken, in tuintjes, onder auto’s of ik een glimp van haar zie. Want ze moet ergens wonen. Ze is verzorgd en heeft een belletje om haar nek, dus een zwerfkat is het niet. Alle Facebooksgroepen en apps hebben mijn vriend en ik al afgestruind, dus ook een verloren geraakte kat is het niet. Het is het mysterie van het jaar en ik hoop dat we ‘m op gaan lossen. Maar tot die tijd moet onze kater leren van deze poes. Zodat de buurt niet meer geterroriseerd wordt door een kleine, grijze held op sokken.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden