Foto: Jasper Schoonhoven
column Jacky Ervaart

Jacky Ervaart de versoepelingen

  Column

Versoepelingen. Mijn favoriete woord van 2021. Een woord dat tot vorig jaar helemaal niets betekende, is nu van grote waarde. Met ieder klein beetje ben ik al blij om heel eerlijk te zijn. Ik vraag niet om veel. Vooral de avondklok vind ik irritant. Kan hij zelf niks aan doen hè, maar ik spendeer mijn vrijdag-, en zaterdagavonden liever niet weken en weken op rij, thuis op de bank. De weekenden zijn er om wat leven in de brouwerij te brengen. Maar er was geen leven afgelopen weken. En ook geen brouwerij.

Ik vind het fijn er even uit te zijn. Al is het maar voor een wandelingetje of een drankje bij vrienden. Ik wil heus niet tot het gaatje gaan op een feest of festival met duizenden mensen nu. Nee, twee vrienden en twee drankjes. Wederom: ik vraag niet veel. Maar zelfs dit kleine beetje ‘fun’ heb ik de afgelopen weken niet kunnen hebben, dus ik ben zo intens blij wanneer die avondklok er eindelijk af is. Een ochtendklok hadden ze mogen doen van mij. Dat we de straat niet op mochten tot een uurtje of 11. Daar had ik prima mee kunnen leven. Lekker in bed liggen tot het einde der tijden, of in ieder geval tot het einde van de ochtend.

Maar ook dat de winkels open gaan vind ik fijn. Ik ben persoonlijk namelijk meer van het binnen hoppen, even snel shoppen en weer naar buiten. Een afspraak maken en dan een halfuur binnen blijven omdat het anders zonde is van de afspraak, is niet zo mijn ding. Daarbij hou ik sowieso altijd al afstand van mensen als ik in een kledingwinkel of schoenenwinkel sta, omdat ik denk dat ik van het enthousiasme altijd begin te zweten en ik niet wil dat mensen mij ruiken. Dus afstand houden is voor mij geen enkel probleem.

En laat me niet beginnen over het openen van de terrassen. De tranen prikken achter mijn ogen als ik er aan denk dat ik met mooi weer weer ergens op een terrasje kan zitten. Ik kan weer een keertje sushi in mijn muil duwen in het weekend, of een bitterbal (ook al mag dat niet van Mark en Hugo) die veel te heet is en waardoor ik heel mijn mond verbrand.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden