Foto: Jasper Schoonhoven
column Jacky Ervaart

Jacky Ervaart: in Tilburg sta je nooit alleen

  Column

Soms komt er nieuws voorbij waar je langer dan verwacht bij stilstaat. Nieuws dat je aan het denken zet. Ik had dat afgelopen week met het jongetje van 12 dat helaas is verongelukt op de Ringbaan. Het is gebeurd aan een weg waar ik dagelijks voorbij kom. Ik reed er zelfs een halfuur na het ongeluk langs. Minstens zes politiewagens en een recherche-auto stonden op straat. Dan weet je genoeg. En dan draait je maag ook om, zonder dat je precies weet wat er gebeurd is en met wie. Zoveel van die auto’s zien staan is ook indrukwekkend. In de naarste zin van het woord natuurlijk.

Toen ik hoorde dat het zo’n jong iemand betrof, sprongen de tranen in mijn ogen. Het is altijd erg, maar zo’n jong leven, dat doet extra veel pijn. Of je iemand nou kent of niet. Ik heb er de rest van de avond ook aan gedacht. En ben er in de ochtend mee opgestaan. Toen ik na het werk reed, een dag later, lagen er al onwijs veel bloemen, knuffels en briefjes bij de plek waar het ongeluk gebeurde. Een echte bloemenzee. Er zijn dus heel veel mensen geweest die in de rij bij de kassa hebben gestaan om een bloemetje te kopen en dat bloemetje daar neer te leggen. Dat emotioneerde mij toen en dat emotioneerde mij nu.

En hoe verschrikkelijk de gebeurtenis ook is, er gebeurde diezelfde week ook iets moois: Tilburgers kwamen samen en lieten de familie zien hoe sterk we als inwoners van ons stadsie zijn. Er was vuurwerk, een spandoek en honderden, al dan niet duizenden mensen. Hoeveel kippenvel ik ook kreeg toen ik voor het eerst langs de plek reed en de politie er nog stond, op het moment dat ik de filmpjes zag van de stille tocht waren de rillingen over mijn lichaam malen groter. Ook dat was indrukwekkend. En dan wel in de goede zin van het woord.

Na zoiets ga je toch altijd nadenken. Je beseft dan dat het in letterlijk één klap voorbij kan zijn, het leven. En dat eigenlijk alle zaken er niet toe doen, behalve dat je geniet van iedere dag. Één ding is zeker: in Tilburg sta je nooit alleen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden