Column de Goede Herder: Demonstraties


Hans Strijards
Hans Strijards (Foto: )

Column de Goede Herder: Demonstraties

  Column

Weet u waar ik wel eens last van heb?

Van het gevoel dat al die demonstraties en protestacties over mij gaan.

Als de boeren met hun trekkers de snelwegen opgaan, ben ik degene die hen in de kou laat staan. Omdat ik elke dag vlees en groente eet, zonder erbij na te denken over de offers dat dat kost. Als duizenden jongeren en scholieren in Den Haag en Amsterdam protesteren voor het klimaat, ben ik iemand van de generatie die het plastic over de aarde heeft verspreid en in file de wereld vergiftigd heeft met uitlaatgassen. Afgelopen week was ik verantwoordelijk voor de genocide in Srebrenica. Volgende week ben ik de handenwrijvende profiteur van een vernietigend slavernijverleden.

Als ik de krant maar opensla of de televisie maar aanzet voel ik me aangesproken. Ligt het aan mij, of is de behoefte om de straat op te gaan voor protest of demonstratie zo ineens enorm toegenomen de laatste paar jaren? Gaan we in de richting van de tijd waarin iedere sportwedstrijd ook een politiek statement moet zijn en ieder theaterstuk en film een aanklacht?

Als je het evangelie leest dan zie je dat Jezus weigerde om wie dan ook als vijand te bestempelen. Hij stond boven conflicten en plaatste niemand in de hoek. Dat leverde Hem uiteindelijk een lijdensweg op, maar maakte Hem ook in al zijn breekbaarheid onverwoestbaar. Zijn leven is voor mensen misschien hoog gegrepen.

Intussen kan ik alleen maar medelijden hebben met het Malieveld, waar elke keer het pas gezaaide gras wordt stukgelopen om in een moddervlakte te veranderen.

Hans Strijards

Pastoraalteam de Goede Herder

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden