Foto: Jasper Schoonhoven
Jacky Ervaart

Jacky Ervaart de Tilburgse Kermis

  Column

Ik ben naar de Tilburgse Kermis geweest. Of nou ja, als je dat Tilburgse Kermis mag noemen tenminste. En eigenlijk ben ik alleen maar gaan kijken om te zien of het druk was. Wat natuurlijk compleet achterlijk is, want als heel Tilburg dat doet dan geeft er én niemand geld uit én wordt heel Tilburg weer een brandhaard. Maar het mag dus geen kermis heten.

Mijn beste vriend en ik hebben echt moeten zoeken om de vier zogenaamde pleinen met kermis te vinden. Natuurlijk hadden wij de plattegrond van 2019 voor ons toen we zochten naar de attracties en natuurlijk hadden we de legenda daar niet bij. Waardoor we uiteindelijk naar de Piushaven liepen in de verwachting dat daar een immens gezellige sfeer vol attracties was. Maar niks. Helemaal niks. Ja, terrasjes natuurlijk wel en dat stond ook netjes aangegeven op de plattegrond, maar daar hadden we uiteraard niet goed naar gekeken. Want we hadden én de plattegrond van 2019 voor ons en óók nog eens die van Roze Maandag.

Het meest bizarre aan de kermis vond ik niet de verschillende pleinen en het gebrek aan attracties. Maar dat je - behalve natuurlijk het checken van het aantal personen binnen de pleinen én het afspelen van het nummer 'anderhalf meter' - totaal niet merkt dat er een virus heerst. Alles is weer net als voor coronatijd. Er zijn een hoop mensen op weinig vierkante meter. En het is niet zo dat afstand nemen onmogelijk is, want je kunt zo'n pluche teddybeer of unicorn makkelijk tussen twee personen in houden. Maar er heerst vooral veel gezelligheid en geen angst. Da's wel even wat anders dan de afgelopen vier maanden.

Uiteindelijk was de kermis de intense zoektocht niet waard en zijn mijn beste vriend en ik neergestreken op het terras. Want dát is voor mij pas écht kermis. Lekker met een drankje in mijn hand loeren naar mensen die voorbij komen zeulen met veel te grote knuffels en debiele prijzen. Daar kan ik natuurlijk echt geen afstand van nemen (pun intended).

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden