<p>Marco Blaauw speel t&oacute;ch op 2 maart. Zij het via een livestream.</p>

Marco Blaauw speel tóch op 2 maart. Zij het via een livestream.

(Foto: )

En tóch speelt Marco Blaauw op zijn trompet, zij het via een stream

  Cultuur

Trompettist Marco Blaauw zou dinsdag 2 maart een concert spelen in het Cenakel in Tilburg, maar vanwege de coronamaatregelen kan dat niet doorgaan. Toch laat concertorganisatie De Link zijn trompet klinken, via een livestreamconcert op dinsdag 2 maart vanuit Studio Musikfabrik in Keulen. 

Tilburg -  De stream is live te bekijken en is ook de dag daarna nog terug te vinden via de website en het YouTube-kanaal van De Link. Kijken is gratis, maar een donatie via de website om de componisten en musici te ondersteunen wordt zeer op prijs gesteld.

Spelen op schelpen

Trompettist Marco Blaauw, bekend van zijn werk met Karlheinz Stockhausen en lid van het gerenommeerde ensemble Musikfabrik, verzorgt een solo-optreden waarin een belangrijke rol is weggelegd voor een instrument met twee bekers, dat speciaal voor hem gebouwd werd. Naast werken die Rebecca Saunders voor hem schreef, speelt hij improvisaties op schelpen, piccolo trompet en analoge synthesizer.

Programma

Blaauw heeft het concert de titel Inkling gegeven, naar een compositie van Dai Fujikura, geïnspireerd door wolken die doorlopend van vorm veranderen en tot indrukwekkende bouwsels kunnen uitgroeien. Verder speelt hij White van Rebecca Saunders, een kleur die in haar ogen hitte en woede kan uitdrukken, maar ook opperste helderheid en breekbaarheid. Met zijn spel zingt Blaauw klanksluiers los uit de open snaren van een vleugel. 

Liza Lim baseerde zich in Wild Winged One op een tekst van filosoof Walter Benjamin over een tekening van Paul Klee die een engel voorstelt. Benjamins woorden, geschreven in 1940, blikken vooruit naar onafwendbare verschrikkingen. Liza Lim stelt zich voor hoe de engel daar vol afschuw en mededogen getuige van is, en vertaalt die innerlijke verdeeldheid in muziek.

Nieuw repertoire

Marco Blaauw legt zich toe op het verder ontwikkelen van het instrument en de speeltechnieken om zo een aanzet te geven tot een nieuw repertoire. Tal van componisten hebben werk voor hem geschreven waaronder Peter Eötvös, Georg Friedrich Haas, Wolfgang Rihm en John Zorn. Hij werkte nauw samen met Karlheinz Stockhausen. Het werk van Blaauw is uitgebreid gedocumenteerd op radio-, televisie- en CD-opnames. Voor zijn 6e solo-CD Angels, ontving hij de ‘Preis der Deutschen Schalplattenkritik 2014’.

De stream start op dinsdag 2 maart om 20.30 uur en is nog te bekijken tot en met 3 maart via de website en het YouTube-kanaal van De Link.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden