Logo stadsnieuws.nl


 Franciscus zal ook als suppoost de gasten van de tentoonstelling welkom heten en, als mensen dat willen, rondleiden en vragen beantwoorden
 Franciscus zal ook als suppoost de gasten van de tentoonstelling welkom heten en, als mensen dat willen, rondleiden en vragen beantwoorden (Foto: Zeus Hoenderop)

Geheimen van Margarita Maria Alacoquekerk

  Cultuur

TILBURG - De tentoonstelling 'De geheimen van de Margarita Maria Alacoquekerk' van Zeus Hoenderop opent op zaterdag 8 april. Pastoor Harm Schilder verricht de openingshandeling door de tentoonstelling in het bijzijn van het publiek om 14.00 uur te zegenen. Vervolgens is er een optreden van zangeres Cristina Popescu met Gregoriaanse liederen.

Locatie is de voormalige Margarita Maria Alacoquekerk aan de Ringbaan West 300 in Tilburg. Bij het maken van deze tentoonstelling is Hoenderop uitgegaan van universele wetten en het morfogenetisch veld. Verleden, heden en toekomst, het zijn, dat wat is vallen binnen deze tentoonstelling samen. Tijdens deze tentoonstelling zijn er installaties, sculpturen, schilderijen en video's te zien.

Explosie

"Al gauw vond ik een plaats in de kerk waar het stil werd en ik bleef daar stil staan", vertelt Zeus Hoenderop. "Op datzelfde ogenblik hoorde ik een explosieve klap boven mijn hoofd. Ik keek omhoog en zag dat er boven mij de lamp uit elkaar knalde. De tijd leek even stil te staan en zag in slow motion de uit elkaar geknalde deeltjes als een grote witte wolk boven mij. Op dat moment deed ik twee stappen naar achteren en de scherven vielen voor mijn voeten op de grond neer."

Deze plek werd het vertrekpunt van de tentoonstelling, hier werd de patrones van de kerk, de Heilige Margarita Maria Alacoque, geplaatst die naar de scherven op de grond kijkt. Waarna het morfogenetische veld van de kerk langzaam werd blootgelegd om het Heilig Hart zichtbaar te maken. Margarita Maria Alacoque kreeg in haar visioenen met Jezus de opdracht voor de invoering van de verering van het Heilig Hart van Jezus. Daarnaast worden twee relikwieën van Margarita Maria Alacoque tentoongesteld.

Een bijzonder aspect van deze tentoonstelling is dat er op het altaar een cel is ingericht voor broeder Franciscus. Deze monnik verblijft gedurende de tentoonstellingsperiode in deze cel om te onderzoeken wat zijn roeping is. Zijn aanwezigheid maakt verbindingen met de verschillende kunstwerken in deze tentoonstelling, hierdoor komt het geheel in beweging. Franciscus zal ook als suppoost de gasten van de tentoonstelling welkom heten en, als mensen dat willen, rondleiden en vragen beantwoorden.

De tentoonstelling loopt tot en met zondag 7 mei. In deze periode kunnen bezoekers ook voor het laatst afscheid nemen van de Margarita Maria kerk als gebouw.

De tentoonstelling is te zien van 8 april tot en met 7 mei. De openingstijden zijn: woensdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur en zondag van 14.00 tot 17.00 uur.

FOTO: Broeder Franciscus

Reageer als eerste
Meer berichten