Logo stadsnieuws.nl


© Jan de Feber
© Jan de Feber (Foto: Jan de Feber)

Vloeistof danst op schuin dak in 'Hellend Vlak'

  Cultuur

TILBURG - Op het dak van een onderwatergelopen huis in de Piushaven zit een danser op een stoel een boek te lezen. Even later krijgt één van de andere dansers een kruimeldief aangereikt. Een absurdistische dansvoorstelling of een toekomstbeeld waar we aan moeten gaan wennen?

Op hun gebruikelijke herkenbare en toegankelijke wijze laten choreografen Anja Reinhardt en Yuri Bongers het publiek de eigen leefomgeving op een andere manier ervaren. Dit keer kiezen ze voor een scenario dat misschien wel sneller nadert dan we zouden willen. De voorstellingen zijn op 12 en 13 maart (aanvang 20.00 uur) en op zondag 14 maart (aanvang 15.00 uur).

'Hellend Vlak' is in Tilburg te zien tijdens een van de try-out voorstellingen op 12, 13 en 14 mei in de Piushaven ter hoogte van de Schoenerstraat. Kaarten koop je via De NWE Vorst Tilburg.

Klimaatcrisis

Met Hellend Vlak maakt Vloeistof een voorstelling over het vermogen van de mens om de consequenties van zijn leefstijl te ontkennen. Yuri en Anja zeggen hierover: "Bijna iedereen is zich tegenwoordig in grote mate bewust van de klimaatcrisis. Er is veel aandacht voor, toch gebeurt er relatief weinig doorslaggevend. We leven we in een soort van ontkenning. Als je er bij stilstaat is dat best een gevaarlijk overlevingsmechanisme."

Hoe lang houden we het samen vol?

Vier dansers bewegen op een schuin dak, omgeven door water. Tijdens het maken van de voorstelling stelden Anja en Yuri hen verschillende vragen. Welk gedrag helpt de groep vol te houden? Wanneer mag je op de ander leunen en kan de verzwakte even meeliften op het geploeter van die ander? Wanneer worden de grenzen van de solidariteit overschreden?

Als toeschouwer word je betrokken bij de vier individuen in deze nijpende situatie. Je ziet een wankel, gezamenlijk evenwicht. Of iedereen tot het einde kan blijven? Anja en Yuri: "Dansen op een schuin vlak is bijna onmogelijk. Dit gemis van 'grip hebben' is een spannend element waar de dansers op elk moment mee moeten dealen."

Over Vloeistof

Het makersduo Vloeistof, bestaande uit Yuri Bongers en Anja Reinhardt, verkent nieuwe mogelijkheden om de toeschouwer actief bij de voorstelling te betrekken en de dans anders te beleven. Vloeistofs dans is onconventioneel en menselijk, soms sober, soms rauw, maar altijd eigenzinnig en met humor. Met een scherpe kijk op de wereld om ons heen, zoomen de choreografieën in op menselijk gedrag en ervaar je het absurde, het grappige of het poëtische. De voorstellingen hebben een grote impact in binnen- en buitenland. Het werk was te zien in onder andere China, Zwitserland, Finland, Frankrijk, Duitsland, België en Canada.

Tournee

De première van Hellend Vlak is op 31 mei op Festival Karavaan in Alkmaar. Bekijk voor de volledige tournee: www.vloeistof.nl.

Voor een indruk bekijk je de trailer op: https://www.youtube.com/watch?v=7BNea-TNVgg

FOTO 1: Jan de Feber
FOTO 2: Joyce van Belkom

Reageer als eerste
Meer berichten