Logo stadsnieuws.nl


Il Barbiere di Siviglia werd gecomponeerd door Giaochino Rossini
Il Barbiere di Siviglia werd gecomponeerd door Giaochino Rossini

Vrijkaarten te winnen voor Il Barbiere di Siviglia

  Cultuur

TILBURG - We trekken er een mooie avond voor uit: Rossini's wereldberoemde en meesterlijke commedia, gevuld met humor en chaotische ontwikkelingen: De Barbier van Sevilla, Il Barbiere Di Siviglia. Op 1 juni brengt Opera Zuid vanaf 20.15 uur de bekendste barbier van Sevilla naar de schouwburg van Theaters Tilburg. Lezers van Tilburg Weekend maken kans op vrijkaarten.

Graaf Almaviva is verliefd op Rosina, maar het lukt hem niet om contact met haar te krijgen. Rosina wordt continu bewaakt door haar voogd Bartolo, een veel oudere man die zelf hoopt met haar te kunnen trouwen. Om bij haar in de buurt te komen en haar te kunnen veroveren, roept Almaviva de hulp in van Figaro, de barbier van Sevilla.

Pronkstuk

De twee verzinnen de ene list na de andere. Almaviva verkleedt zich als arme student, als dronken soldaat en als vervanger van Rosina's muziekleraar. Absurde situaties, humor en de snelheid van de virtuoze muziek van Rossini maakt Il Barbiere di Siviglia tot een pronkstuk van Opera Zuid.

Interview

Regieduo Geert Lageveen en Leopold Witte plaatsen de meest bekende kapper uit Sevilla in deze tijd. "Het is een speelse en kleurrijke variant van het origineel." Een interview met het duo.

Waar dankt het stuk zijn succes aan?

Witte: "De combinatie van enorme muzikale virtuositeit en humor. In de snelle noten hoor je emotie, verwarring en opwinding. De muziek is waanzinnig knap geschreven. Je hoort de nummers nu nog overal."

In hoeverre is de thematiek uit Il Barbiere di Siviglia vandaag de dag nog actueel?

Lageveen: "De opera gaat over jeugd en ouderdom, over liefde en begeerte. Maar in de onderliggende laag komt de leegheid van het bestaan van rijke mensen aan bod. De personages zijn op zoek naar geluk. Die zoektocht naar geluk is van alle tijden."

Jullie plaatsen het verhaal in het decor van een kuuroord. Waarom past dit zo goed?

Lageveen: "De personages bedenken listen, spelen spelletjes en vermommen zich. Ze proberen een leegte op te vullen. Die situatie past perfect in het decor van een kuuroord: geen problemen en geld in overvloed."

Witte: "Figaro is de enige die keihard moet werken om aan geld te komen. Naast barbier is hij dealer en klusjesman. Dit contrast zorgt voor hilarische situaties."

Waarom mag niemand deze uitvoering missen?

Witte: "Het is een heel vlot en toegankelijk stuk. Ook prima om mee te starten als je nog geen operaganger bent. Je gaat vrolijk naar huis!"

Opera Zuid speelt Barbiere di Siviglia van Rossini op donderdag 1 juni vanaf 20.15 uur in de Schouwburg van Theaters Tilburg. Kaarten kosten 38,50, 31 of 27 en tot en met 25 jaar betaal je 19,50 en zijn te koop via www.theaterstilburg.nl en aan de kassa van het theater.

Maak kans op twee vrijkaarten
In samenwerking met Theaters Tilburg geeft Stadsnieuws 3x2 tickets voor de voorstelling op donderdag 1 juni in de Schouwburg. Wil je daar kans op maken? Stuur dan voor maandag 29 mei een mailtje met als onderwerp 'Barbiere' naar tilburgweekend@persgroep.nl. Winnaars ontvangen bericht.

reageer als eerste
Meer berichten