moNUment van de week: Telefoonstraat 18-20


<p>Dit symmetrisch pand met beneden- en bovenwoning was van de bekende biljartfabrikant A. Roothaert. Zijn zoon was een bekend schrijver. </p>

Dit symmetrisch pand met beneden- en bovenwoning was van de bekende biljartfabrikant A. Roothaert. Zijn zoon was een bekend schrijver.

(Foto: )
moNUment

moNUment van de week: Telefoonstraat 18-20

  Historie

TILBURG - Antonius P.C. Roothaert, biljartfabrikant, gaf aan architect Jos. Donders in 1906 de opdracht voor het ontwerp van de woonhuizen aan architect Jos. Donders. Het is een gemeentelijk monument. Het drielaags pand is opgetrokken in rode verblendsteen met plat dak met voor een schilddak. Het middelste deel komt iets naar voren. Daar loopt de gootlijst op klossen tot boven toe en opzij is de gootlijst lager. Daaronder zien we een fraai tegeltableau tussen gemetselde bogen.

Voor de grote ramen op de eerste verdieping valt het siersmeedijzeren hek op. Links zit de voordeur voor het bovenhuis, rechts de voordeur voor het benedenhuis met een gevelsteen met het inschrift J. en A. Roothaert, juni 1906.

De biljartfabriek van A. Roothaert bestond al in 1903 op nr. 22, ook een gemeentelijk monument. Via de getoogde poort was de fabriek te bereiken, aan de straat waren de winkel en het huis. De fabriek heeft tot 1992 bestaan, daarna zijn er vijf appartementen gebouwd. Een zoon van Antonius, mr. A. Roothaert, was de schrijver van de bekende trilogie Dr. Vlimmen, die jarenlang op de lijst van verboden boeken stond van de Rooms-Katholieke kerk.

Meer informatie over andere moNUmenten is te vinden op de website: www.heemhundekringtilburg.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


Wat vindt u?

Naar welke rubriek blader jij direct als je Stadsnieuws leest?Reageren!