Logo stadsnieuws.nl


Lonneke Dirkx met Jumbo. Jumbo werd graatmager en bijna volledig kaal gevonden en heeft het na enkele maanden opvang nog steeds zwaar. Hij zal nog veel zorg en liefde nodig hebben voor hij weer de oude is, maar dankzij de Konijnenherberg heeft hij nog een toekomst.
Lonneke Dirkx met Jumbo. Jumbo werd graatmager en bijna volledig kaal gevonden en heeft het na enkele maanden opvang nog steeds zwaar. Hij zal nog veel zorg en liefde nodig hebben voor hij weer de oude is, maar dankzij de Konijnenherberg heeft hij nog een toekomst. (Foto: Lisette Broess-Croonen)

Opvang voor gedumpte konijnen

  Human Interest

Wat zes jaar geleden begon als een klein pension voor vakantieopvang van konijnen, is uitgegroeid tot een groot asiel waar gemiddeld vijfenzestig konijnen verblijven. "Het is een uit de hand gelopen hobby en een way of life geworden."

Door Lisette Broess-Croonen

MOERGESTEL - Lonneke Dirkx (32) heeft altijd van konijnen gehouden en begon daarom zes jaar geleden met De Konijnenherberg. "Ik werkte in het onderwijs en verveelde me in de vakanties. Daarom begon ik met een vakantieopvang voor konijnen. De mensen kwamen steeds vaker met vragen bij me en ik merkte dat veel mensen het niet goed voor elkaar hadden. Zo zitten veel konijnen alleen en hebben ze veel te weinig ruimte. Twee jaar geleden heb ik mijn pension uitgebreid tot een asiel om konijnen op te kunnen vangen die mijn hulp nodig hebben. In tegenstelling tot voor katten en honden, is er bijna geen opvang voor konijnen. Er is veel hulp nodig voor mensen die niet weten hoe ze met hun konijnen om moeten gaan. Sommige willen het niet snappen, maar de meeste mensen zijn gewoon verkeerd voorgelicht. Ik zie veel dierenleed, maar ook mensenleed. Je maakt van alles mee en wordt soms echt met shit van anderen opgezadeld."

Volgens Dirkx kunnen mensen veel te gemakkelijk een goedkoop konijn kopen. "De meerwaarde van een goede opvang is het geven van juiste informatie en een back-up. Ik blijf ook betrokken met de konijnen die naar een nieuw baasje gaan en zij kunnen altijd bij mij terecht. Ik weet ook zeker dat de mensen die een konijn adopteren goed over de aanschaf nadenken. Want daar gaat het vaak mis. Hoe belangrijk is een dier voor je en hoe goed heb je over de aanschaf nagedacht. In de zomer staat er een stop op afstandskonijnen, en ligt de prioriteit op gevonden (gedumpte) konijnen. Ik krijg van alles binnen, van piepjonge babykonijntjes tot bijna dode dieren. Het is allemaal andermans probleem dat ik op mijn bord krijg en dat is soms best zwaar. Maar iemand moet het doen, het is gewoon hard nodig. Gelukkig krijg ik ook veel waardering en dat is de grote drijfveer om door te gaan."

reageer als eerste
Meer berichten