Logo stadsnieuws.nl


Gerard van de Put en dochter Petra vorig jaar bij het vertrek van de Leyetocht. Op 20 augustus staan ze weer aan de start om 100 kilometer te gaan fietsen.
Gerard van de Put en dochter Petra vorig jaar bij het vertrek van de Leyetocht. Op 20 augustus staan ze weer aan de start om 100 kilometer te gaan fietsen.

Gerard (92) oudste deelnemer Leyetocht

  Human Interest

Gerard van de Put (92) uit Tilburg is dit jaar de oudste deelnemer aan de Leyetocht. Hij fietst op zondag 20 augustus met de veertigste Leyetocht de route over 100 kilometer op een fiets zonder ondersteuning. Ooit begon hij de Leyetocht met vrouw en drie kinderen over ruim 30 kilometer en naarmate de leeftijd steeg koos de familie voor een langere afstand.

Tilburg - Nu doet hij, met zijn dochter Petra van Berkel - Van de Put als grootste fan, de 100 km. Zij starten dit jaar in Riel waar een extra start- en finishpunt is ingericht bij eetcafé Den Overkant, speciaal voor deelnemers aan de 100 en 150 kilometer.

De oud-fietsenmaker geniet van het fietsen. "Je ziet verschrikkelijk veel en je kunt altijd afstappen als je wilt. Leuke huizen bekijken, dieren in de wei bewonderen of genieten van bomen gevormd door de jarenlange invloed van de natuur. Dat moet je leren om te zien."

Zijn vader had een fietsenzaak aan de Besterd in Tilburg. Die nam hij over na eerst de Mulo te hebben gedaan. "Ik had beter de ambachtsschool kunnen volgen. Ben op mijn vijftiende in de zaak van mijn vader gaan helpen. Later nam ik de rijwielzaak over en ben net voor mijn 65ste gestopt. Dus een halve eeuw fietsenmaker geweest en gedurende die tijd fietsten wij met ons gezin overal naar toe. Een paar jaar later is helaas mijn vrouw gestorven."

Gerard van de Put vertelt: "De kinderen waren 11, 13 en 15 jaar toen we voor het eerst de Leyetocht deden. Vanuit Tilburg naar Helvoirt, dan de route van 30 kilometer en weer terug naar Tilburg. Toch goed voor 70 kilometer. Tegen het einde van de rit vroeg mijn jongste dochter Bianca altijd: Zullen we nog een sprintje trekken? En dan gingen we op de pedalen staan."

Op zijn negentigste meldde de voormalige ondernemer zich aan bij Toerclub Tilburg. "Alleen fietsen is ook niet alles en wanneer je weet dat andere fietsliefhebbers samen een tochtje gaan fietsen is de drang om te gaan fietsen nog groter. Ook al ben ik de oudste. Elke woensdag fietsen we als recreanten circa 40 kilometer en één keer in de maand doen we een tocht van 90 kilometer. Het merendeel van de rijders heeft een fiets met elektrische ondersteuning. Dat is aan mij niet besteed."

Volgens Gerard van de Put is er geen geheim om op zijn respectabele leeftijd van bijna 93 jaar nog zo fit de kilometers onder de wielen te draaien. Maar dochter Petra weet het zeker: "Elke ochtend een bord Brinta, 's middags een boterham met honing en niet te vergeten zijn drie lieve kinderen". Gerard van de Put schudt nee met zijn hoofd. "Ik heb er niks voor gedaan of gelaten. Het fietsen vind ik gewoon heel erg geweldig en de Leyetocht is voor ons een familie-uitje".

1 reactie
Meer berichten