Logo stadsnieuws.nl


De Keniaanse Alice Aprot kwam als eerste over de finish in Tilburg in 2016 in een tijd van 31.34 minuten. Haar landgenote Irene Cheptai is dit jaar haar grootste uitdager. foto: Toin Damen
De Keniaanse Alice Aprot kwam als eerste over de finish in Tilburg in 2016 in een tijd van 31.34 minuten. Haar landgenote Irene Cheptai is dit jaar haar grootste uitdager. foto: Toin Damen

Keniaanse toppers op Ladies Run

  Sport

Alice Aprot en Irene Cheptai, beiden uit Kenia, zijn de belangrijkste gegadigden voor de zege in de 10 kilometer lange Rabobank Tilburg Ladies Run 10K, onderdeel van de CZ Tilburg Ten Miles op 3 september. Eind maart kroonde de 25-jarige Cheptai zich als wereldkampioen veldlopen in het Oegandese Kampala met Alice Aprot op de tweede plaats.

Tilburg - De organisatie van de CZ Tilburg Ten Miles is trots dat Alice Aprot haar titel in Tilburg komt verdedigen en daar landgenote Irene Cheptai als belangrijkste opponent krijgt. Komende weekeinde staan beide dames voor Kenia aan de start op de 10.000 meter bij de Wereldkampioenschappen Atletiek in London.

In Tilburg zal Alice Aprot als winnares van de laatste editie traditiegetrouw van start gaan met startnummer 1. Of het de 23-jarige ook zal lukken om haar overwinning te herhalen zal afhangen van haar belangrijkste opponent Irene Cheptai die eind mei de prestigieuze 10 kilometer van Bangalore in India op haar naam wist te schrijven.

Daarnaast krijgt de Ladies Run enkele talentvolle jonge Ethiopische atletes aan de start die met een goede prestatie naam willen maken. Tilburg met zijn vlakke parcours zonder al te veel bochten leent zich uitstekend voor een scherpe tijd.

Internationaal streeft de organisatie onder leiding van Henk van Doremalen in samenwerking met Jurrie van der Velden van Global Sports Communication altijd naar winnende tijden onder 31.00. De laatste zes jaren is dat ook vijf keer gelukt, waarmee Tilburg hoog scoort op de jaarlijkse wereldranglijsten van de IAAF.

Aan Nederlandse zijde zijn Jip Vastenburg, Kim Dillen en Ruth van der Meijden op dit moment de belangrijkste kandidaten voor het nationale erepodium van de best bezette wegwedstrijd voor vrouwen in Nederland.

Vastenburg is een talent op de langere afstanden, waarop ze zich dit seizoen meer is gaan concentreren. Van der Meijden is meervoudig Nederlands kampioen op diverse disciplines en de Eindhovense Dillen wil in Tilburg haar pr van 33.26 aanscherpen.

Onder meer Jacelyn Gruppen en Irene van Lieshout moeten in staat zijn om hen voldoende tegenstand te bieden. De komende weken wordt vooral in de breedte (onder 35 minuten) nog de nodige aanvulling verwacht van goede Europese atletes.

Het record van het evenement staat sinds 2013 op naam van de Ethiopische Tirunesh Dibaba, die bij een poging het wereldrecord (toen 30.21) te verbeteren in Tilburg 30.30 liet noteren, toen de vijfde tijd ooit.

De beste Nederlandse tijd staat sinds 2004 op naam van Lornah Kiplagat, die met haar 30.59 destijds in Tilburg over de finish kwam.

reageer als eerste
Meer berichten