Bijzonder festival op 23 juni: voetbal en Vietnamese cultuur
Je mag toch wel stellen dat de Vietnamese loempia behoorlijk is ingeburgerd in Tilburg. De familie Trinh kwam als bootvluchteling naar Tilburg en introduceerde in 1985 de Vietnamese loempia in de stad. Leden van deze familie organiseren op zondag 23 juni een bijzonder voetbaltoernooi, een festival eigenlijk, op het terrein van voetbalclub TSV Gudok aan de Spaubeekstraat. Aanvang 10.00 uur, einde 22.00 uur. “Het is een combinatie van voetbal en de Vietnamese cultuur”, aldus Thien Trinh.
Deze in 1971 in Vietnam geboren Tilburgse ondernemer is initiatiefnemer van het Johnny Trong’s Tribute Tournament op 23 juni. Het is georganiseerd door de stichting Viêt Hòa (‘Vietnamezen in Vrede en Harmonie’) waar Thien Trinh de voorzitter van is. Het festival is genoemd naar een van zijn broers, de recent overleden Trong, roepnaam Johnny.
Wens
Thien Trinh: “Hij heeft zich vele jaren ingespannen voor de Vietnamese gemeenschap en het onder de aandacht brengen van de Vietnamese cultuur\. Hij had één grote wens: een groot internationaal voetbalfeest als middel om de Tilburgers kennis te laten maken met de Vietnamese cultuur. Wij willen die wens nu in vervulling laten gaan en we hopen dat heel veel Tilburgers zullen genieten.”
Vanaf 1975 ontvluchtten ongeveer twee miljoen Vietnamezen in gammele bootjes het communistisch regime. In 1980 werd het gezin Trinh (ouders met acht kinderen) van zee opgepikt door een Nederlands koopvaardijschip. Zo kwamen ze in Nederland terecht en uiteindelijk in Tilburg. “Op een feestje met buren maakten de Tilburgers kennis met de Vietnamese loempia. Iedereen vond die erg lekker. We zijn ze toen gaan maken en verkopen. Dat heeft ons er bovenop gebracht”, blikt Thien Tring terug op een stukje recente - culinaire - geschiedenis.
Diens oudere broer Trong (Johnny) organiseerde al in de jaren ’80 in Tilburg een voetbalteam van Vietnamese bootvluchtelingen. FC Viêt Hòa was bedoeld om de Vietnamezen in hun nieuwe woonomgeving samen kracht te geven én om ze te laten integreren. “Ik ben een èchte Tilburger geworden”, zegt Thien Trinh als een bevestiging dat dat is gelukt. “Met Tilburg voel ik me vertrouwd.” Broer Johnny zette zich ook sterk in voor de Vietnamese cultuur, met name eten en muziek.
Bijzondere opzet
Deze achtergrond verklaart de bijzondere opzet van dit voor de eerste keer georganiseerde voetbaltoernooi-cultuurfestival: een niet alledaagse combinatie van voetval en Vietnamese cultuur. Vietnamezen uit Tilburg, Nederland, België, de Verenigde Staten en uit Vietnam zelf komen naar Tilburg om op 23 juni op de velden van Gudok een 7-tegen-7-voetbaltournooi te spelen. Er doen meer dan twintig internationale teams een mee, ook kinderteams. De teams bestaan uit zowel Vietnamezen als Nederlandse vrienden. “Allemaal mogelijk omdat Gudok ons een warm hart toedraagt”, benadrukt Thien Trinh.
Hij spreekt van een ‘dagvullend’ evenement omdat behalve voetbal ook allerlei vormen van Vietnamese cultuur worden aangeboden. Een opvallend onderdeel is het optreden van een muziekgroep die een mix brengt van Vietnamese liedjes en Vietnamees geïnterpreteerde popliedjes vanaf de jaren ’80. Daarmee is dat een opvallend voorbeeld van culturele integratie. Het programma voorziet verder in een uitgebreide kennismaking met de Vietnamese keuken. Thien Trinh noemt onder meer Ché, een zoete soep die koud gegeten wordt. “En natuurlijk Vietnamese loempia’s.”