Publieksprogramma in LocHal op 26 juni
Tilburg kent een lange geschiedenis van solidariteit en verzet. Welke antikoloniale bewegingen lieten wereldwijd hun sporen na en inspireren tot op de dag van vandaag? Wat betekenen solidariteit en verzet anno 2025, en waar zijn ze nu het hardst nodig? Op donderdag 26 juni houden Stadsmuseum Tilburg en Beyond Walls een publieksavond met als thema ’Solidariteit en verzet – toen én nu’. Belangstellenden worden uitgenodigd om te komen luisteren en mee te praten over hoe Tilburgers, vroeger en nu, verbinding zoeken in de strijd voor gelijkheid en rechtvaardigheid.
”Aan de hand van inzichten uit het onderzoek naar het (post)koloniale verleden van Tilburg en de daaruit voortkomende publicatie ’Een Westers Beschavingsoffensief’ verkennen we hoe verzet ontstond in de voormalige koloniën en Tilburg - en hoe ervaringen van onderdrukking en veerkracht nog steeds doorwerken. Vanaf het begin van de Europese kolonisatie is er verzet geweest. Namen als Arybare, Martha Christina Tiahahu, Tula, Ma Pansa en Anton de Kom inspireren nog steeds. Dat verzet kwam in verschillende vormen: van collectieve strijd door inheemse gemeenschappen, tot mensen die zich tijdens de koloniale periode wisten vrij te vechten en autonome gemeenschappen stichtten, zoals de Marrons in Suriname. Ook individuele daden van moed speelden een rol, zoals die van de jonge Arubaanse Virginia Dementricia, die zich structureel en met gevaar voor eigen leven verzette tegen haar ‘eigenaar’.”
BLM
De avond markeert tevens vijf jaar Black Lives Matter Tilburg. In het TijdLab van de Bibliotheek LocHal is momenteel een selectie te zien van ruim vijftig protestborden die achterbleven na de BLM-demonstratie van 6 juni 2020, georganiseerd door de AntiRacismeGroep (ARG). Meer dan duizend mensen kwamen toen, midden in coronatijd, samen voor gelijkheid en tegen racisme. De kartonnen borden, met leuzen als “Police Brutality Has to End” en “Racisme is voor sukkels”, zijn opgenomen in de collectie van Stadsmuseum Tilburg. ”Ze vormen tastbare sporen van verzet en herinneren ons eraan dat Black Lives Matter geen moment was, maar een blijvende oproep tot rechtvaardigheid. Heb jij een voorwerp dat een verhaal van verzet draagt? Een object dat symbool staat voor strijd, moed of doorzettingsvermogen tegen onrecht? Neem het mee en deel in vijf minuten jouw verhaal tijdens het programma. Het voorwerp krijgt een ereplek op de sokkel en jouw verhaal wordt vastgelegd op video. Met jouw toestemming wordt het opgenomen in het Geheugen van Tilburg, zodat verzet kan blijven inspireren!”
Stemmen klinken door
Tijdens de avond klinken de stemmen van betrokken Tilburgers, onderzoekers, makers en verhalenvertellers: ”Dr. Byron G. Adams kijkt terug op vijf jaar Black Lives Matter en onderstreept de kracht van solidariteit én de harde noodzaak om institutioneel racisme te erkennen en te bestrijden. Vanuit de stad waarin we leven verbindt hij persoonlijke ervaringen aan mondiale structuren van uitsluiting en onderdrukking. Wat is er echt veranderd? Waar staan we nu? En wat is nodig om door te breken naar structurele rechtvaardigheid? Dr. Aspha Bijnaar belicht inspirerende voorbeelden van antikoloniaal verzet in de voormalige koloniën en laat zien hoe veelzijdig dit verzet was. Daarnaast vertelt ze hoe ze zich vandaag de dag inzet voor een inclusievere en gelijkwaardige culturele sector via Musea Bekennen Kleur en educatie als motor voor duurzame verandering. Ook de AntiRacismeGroep (ARG) is deze avond aanwezig om in gesprek te gaan over solidariteit, verzet en collectieve verantwoordelijkheid.”
LocHal, Tilburg - donderdag 26 juni - 19.00 - 21.00 uur (inloop vanaf 18.30 uur) - de toegang is gratis, aanmelden graag via stadsmuseumtilburg.nl