In 2024 en 2025 viert ook Tilburg dat de Tweede Wereldoorlog 80 jaar geleden ten einde kwam. Door het hele land staan we erbij stil dat Nederland dankzij de inzet van militairen van de geallieerde landen en met hulp van het verzet werd bevrijd. In Tilburg was dit op 27 oktober 1944. Stichting Tilburgs Hoop stelde daarvoor - zonder winstoogmerk - een theatershow samen met als titel ’Tilburg bevrijd!’. De show wordt zeven keer opgevoerd in stadstheater De Boemel.

Kleinkunstenaar Gerard Korthout stelde de show samen en vertelt: ”Een meer indrukwekkende geschiedenisshow dan ’Tilburg bevrijd!’ kun je als Tilburger niet meemaken. Vanaf het eerste woord wordt je meegenomen in een fascinerend verleden. Het meeslepende oorlogsverhaal van onze vaders en moeders. Over wat zich precies 80 jaar geleden afspeelde in en om onze stad. Een ’must see’ voor elke stadgenoot. ’Tilburg bevrijd!’ is geen tentoonstelling en geen muziektheater, het is een combinatie van beiden. Een belevenis waarin je geraakt en gegrepen wordt. Van begin tot eind.”

Waargebeurd

’Tilburg bevrijd!’ is gebaseerd op waargebeurde feiten in oorlogstijd en op boeken die erover zijn verschenen. Gelardeerd met live muziek, pakkende beelden die je naar de keel grijpen en een bloedstollend gebracht stadsverhaal. Met behulp van de modernste technieken komen Tilburgse verzetshelden, Koningin Wilhelmina, de Amerikaanse Generaal Dwight D.Eisenhower, de Duitse strateeg Karl-Heinz von Stülpnagel, zijn Schotse rivaal generaal majoor Barber van de 15th Scottish Division en andere kopstukken tot leven in dit verhaal.

Wat zou ik doen?

Gerard vertelt: ”Een belevenis waarin je geraakt en gegrepen wordt. Van begin tot eind. Voortdurend rijst de vraag: ’Wat zou ik doen?’ Zou jij geallieerde piloten verstoppen in je huis net als de Tilburgse Verzetsvrouw Miet Schijns? Hoe zou jij reageren als de Tilburgse NSB-politieagent Piet Gerrits bij je zou aanbellen? Durf jij als koerier door het Duitse kamp te fietsen met van alles in je tas voor het verzet? Zou jij gaan of zou je je verstoppen als je het bevel krijgt om dwangarbeid in Duitsland te gaan verrichten? Durf jij alles te riskeren zoals Coba Pulskens om joden uit te handen van de Duitsers te houden? En als je zoals Rob van Spaendonck gevraagd wordt om mee te werken om de grootste landverrader in de stad te vermoorden? Wat zou jij doen? De oorlog zet alles op zijn kop, alle verhoudingen staan op scherp. Want als een donderslag bij heldere hemel is niets meer hetzelfde. Iedereen moet plots zijn eigen keuzes maken.”

Kaartjes

De muzikale Expo Show in Stadstheater de Boemel zal dit jaar in totaal zeven keer worden opgevoerd en wel op 2, 3, 4 en 5 mei en 27 oktober. De entree bedraagt slechts 4 euro per persoon. Kaartjes zijn te koop aan de deur (vol is vol) en via www.tilburgshoop.com/programma-2