Samen zijn op een veilige plek, het gesprek aangaan over mentale gezondheid, nieuwe vrienden maken: het kan tijdens het FCKD GEN-kamp, een tweedaags kamp georganiseerd voor en door jongeren. Sparrenhof (Bredaseweg 530 in Tilburg) is 3 en 4 mei dé ’place to be’ voor zo’n veertig jongeren uit de Hart van Brabant-gemeenten. Initiatiefnemers Kelly en Daniëlle vertellen hoe het FCKD GEN-kamp is ontstaan en waarom dit zo belangrijk is.

FCKD GEN bestaat sinds vorig jaar en is ontstaan na twee succesvolle jongerenbijeenkomsten in het kader van mentale gezondheid, georganiseerd door onder andere Innovatienetwerk Jeugd en GGD. Kelly en Daniëlle uit Tilburg waren bij beide ‘fests’ aanwezig en besloten dat mentale gezondheid een thema is dat niet vergeten mag worden. Samen met zo’n acht andere jongeren vormen zij nu FCKD GEN, een groep die ondersteund wordt door jongerenwerkers van R-Newt. Samen organiseren ze activiteiten voor jongeren met als eerstvolgende wapenfeit het FCKD GEN-kamp op 3 en 4 mei.

Een safe space voor jongeren

Kelly: “Heel veel jongeren hebben sh*t meegemaakt en kampen met issues als eenzaamheid of verminderd zelfvertrouwen. Als jeugdzorgkind is dit voor mij heel herkenbaar. Ik voelde me nooit veilig en had niks aan de hulp die me werd geboden. Met het FCKD GEN-kamp willen wij jongeren wél een veilige plek bieden, een safe space.” Haar vriendin Daniëlle vult aan: “Stel je ouders liggen in scheiding. Bij FCKD GEN kan je dat in de groep gooien, zodat je steun kan vinden bij jongeren die hetzelfde hebben meegemaakt. Vragen stellen of om tips vragen kan heel veel doen.”

Tijdens het FCKD GEN-kamp kunnen jongeren verhalen met elkaar delen, over emoties praten en van elkaar leren. Kelly: “Het programma is heel breed. We praten over mentale gezondheid middels de emotiecirkel, maar we doen ook leuke dingen, zoals spelletjes en rond het kampvuur zitten. Ook gaan we creatief aan de slag. Er is voor ieder wat wils!” Samenkomen in een veilige omgeving is het hoofddoel. “Heb je niet zoveel vrienden en ben je op zoek naar sociaal contact? Dan ben je van harte welkom”, glimlacht Daniëlle.

Dat het thema mentale gezondheid leeft onder jongeren blijkt uit de ontplofte TikTok-inbox van FCKD GEN. Daniëlle: “De post over het kamp is al meer dan 20.000 keer bekeken. We kregen reacties uit Groningen en Friesland, van jongens en meiden die balen dat ze niet kunnen komen omdat het alleen voor jongeren uit Hart van Brabant is. Het is niet normaal hoeveel animo er is. Tegen die jongeren wil ik zeggen: neem contact op met een lokale jongerenwerker en probeer het in jouw eigen gemeente op te zetten. Vaak is er meer mogelijk dan je denkt.”

Meld je aan

Het FCKD GEN-kamp wordt voor en door jongeren georganiseerd, met ondersteuning van jongerenwerk R-Newt. Het kamp is gratis en vindt plaats op Sparrenhof. Jongeren tussen de 18 en 27 jaar uit de gemeenten Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Dongen, Gilze en Rijen, Goirle, Heusden, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Oisterwijk, Tilburg en Waalwijk kunnen zich aanmelden via @fckdgenkamp op Instagram. In augustus vindt er een vervolg plaats, in de vorm van een driedaags FCKD GEN-zomerkamp.