”Het geïnstitutionaliseerde herdenken van slachtoffers tijdens de aankomende mei-herdenkingen helpt de slachtoffers niet, noch helpt het het trauma van de nabestaanden te verwerken. Integendeel: op deze wijze blijven herdenken voedt een collectief slachtofferbewustzijn en vergroot de verdeeldheid. Het houdt bovendien oude wonden open,” aldus Wendy Mooren van PaardenBaasje.com.

”Want wanneer een menigte mensen collectief oorlogen herdenkt, ervaart die groep opnieuw woede, angst, schuld en schaamte. Het kan zelfs leiden tot incidenten die nog meer trauma veroorzaken, zoals bij het Nationale Holocaustmuseum, waarbij de emoties hoog opliepen. Wat willen we precies herdenken? De gebeurtenis? Het geweld? Hun dood? Nee, laten we voortaan degenen die ooit slachtoffer waren, eren door ons te richten op de betekenis van hun leven. Laten we in plaats van hun dood en slachtofferschap te benadrukken, juist inhoud geven aan hun en ons leven. Zo kan het trauma een kans op groei worden. Want als ontdekt wordt wat de situatie te bieden heeft – hoe pijnlijk ook – kan men gaan ervaren hoeveel er nog mogelijk is. Bovendien heeft het direct een positief effect op de gezondheid. En op dat van volgende generaties. Dus laat de gebeurtenis niet het einde zijn, maar het begin van iets nieuws..!”

Over PaardenBaasje.com

Wendy Mooren (voormalig strategisch ontwerper en creative lead) faciliteert sinds 24 jaar veranderprocessen middels bewuste en onbewuste creatie. Na een bewogen leven, verloor ze op 38-jarige leeftijd van het ene op andere moment haar man. Daarmee begon de zoektocht naar de betekenis van ingrijpende gebeurtenissen en de kracht die daar in schuil gaat. Ze richtte PaardenBaasje.com op en helpt mens en dier zich van al dan niet bewuste trauma’s te bevrijden, zodat ze zich beter dan ooit voelen en hun potentieel kunnen gaan leven.

Voor meer info over trauma helen: https://paardenbaasje.com/blogs/los-trauma-op-en-maak-je-leven-fijner