In 1969 was er een zeer grote brand bij Varopa. Varopa, dat stond voor Van Rooy-Paymans, was in de jaren zestig een brood-, toast- en koekfabriek en was gevestigd op de hoek van Ringbaan-Noord en de Rijnstraat.

Door John Geerts/Tilburgers.nl

Maar het bedrijf had al een lange historie en was in 1879 begonnen als de bakkerij van Wilhelmus Paijmans op het adres Goirke 6. Een adres dat later twee wijzigingen kreeg: allereerst Julianapark 6 en daarna Oude Lind 33.

Beschuit

In 1921 had Hendrikus van Rooij, die was getrouwd met Maria Paijmans, de bakkerij overgenomen. Maria was de dochter van Wilhelmus Paijmans.

Zeven jaar later, in 1928, verrees er nieuwbouw op de hoek van de Rijnstraat en Ringbaan Noord. Vanaf het begin van de jaren dertig heette het bedrijf officieel H.C. van Rooij-Paijmans en hier werd ook beschuit gemaakt.

Vanaf de jaren zestig werd de bedrijfsnaam afgekort tot Varopa en stond het bedrijf bekend als een brood-, toast- en koekfabriek. De grote concurrent was de vlakbij gelegen bakkerij van Smarius die ook aan de Ringbaan Noord gevestigd was.

Honig

In 1969 werd Varopa Bakkerijen dus grotendeels door brand verwoest. In 1973 werd Varopa overgenomen door Koninklijke Scholten-Honig, een voedingsmiddelenconcern dat in 1978 failliet ging en overgenomen werd door Corbion. Het merk ‘Varopa’ werd in 1983 vervolgens overgenomen door Bolletje die de fabriek in 1984 sloot. Varopa had de bekende reclameslogan ‘Vers geroosterd, vers verpakt, vers op tafel’.