De Europese verkiezingen zijn op 6 juni, maar inwoners van Tilburg lijken (nog) niet genoeg geïnformeerd. Studente journalistiek Merel Kollen ging in haar omgeving voor Stadsnieuws op pad en peilde de stemming...

Op 6 juni is het tijd om te gaan stemmen voor de Europese verkiezingen, maar veel mensen zijn er nog niet helemaal klaar voor: “Ik kreeg mijn stemwijzer binnen en toen dacht ik oh ja, die komen er ook weer aan!”, vertelt Guido Wolfs, docent Nederlandse taal van het Language Center van Tilburg University.

Mogelijk is het nieuws de afgelopen maanden ‘ondergesneeuwd’ door de vorming van een nieuw kabinet in Nederland, want er is weinig aandacht voor de Europese verkiezingen. “Ik heb absoluut niet het gevoel dat de verkiezingen leven”, zegt Jonne Harmsma, politiek historicus en docent Fontys Journalistiek.

Studenten voelen zich ongeïnformeerd

Studenten van Tilburg University geven aan dat er op de universiteit tot nu toe nog geen aandacht is besteed aan de Europese verkiezingen. Sommigen hebben verkiezingsposters zien hangen, “maar er hangen zoveel posters dat ik ook niet echt meer kijk”, zegt Louiza Koukam, student aan Tilburg University. Een andere student, Sander Jansen, geeft ook aan een aantal posters gezien te hebben, “Maar dit geeft mij nog niet genoeg informatie. Het zijn vooral de standaard slogans, maar de echte plannen van wat de partijen in Europa willen, dat weet ik nog niet zo goed.”

Volgens Harmsma ligt het feit dat mensen niet genoeg geïnformeerd zijn over de verkiezingen, niet aan Europese instellingen, maar aan de onderwijsinstellingen en journalisten. “Het zou ook al veel helpen als het informeren niet pas begint vanaf de leeftijd dat je mag stemmen.” Hij legt uit dat als studenten al op jongere leeftijd zouden leren over wat Europa is en wat Brussel doet, er van nature meer aandacht voor de verkiezingen zou zijn. “Het gebrek aan kennis en informatie over Europa zorgt er deels ook voor dat de verkiezingen niet leven”, zegt Harmsma.

Wel of niet stemmen?

De opkomst bij de verkiezingen in 2019 was erg laag. Maar 42 procent van de Nederlanders ging naar de stembus. Veel mensen die wij spraken in Tilburg zijn, ondanks hun onwetendheid, wel van plan te gaan stemmen. Sander Jansen: “Mijn familie gaat stemmen en ik denk de meeste mensen van mijn studentenhuis ook.”

Zie voor meer informatie over de Europese verkiezingen de Stadsnieuws-uitgave van 1 juni