Volgende week zondag (23 juni) kleurt Tilburg blauw, want die dag staat in het teken van Swim to Fight Cancer. Er duiken meer dan 500 zwemmers de Piushaven in om geld in te zamelen voor kankeronderzoek. De vierde editie belooft wederom een dag vol emotie en verbroedering te worden. Dit jaar is er extra aandacht voor beleving en feest, want het thema van de Swim luidt: ’Vier het leven!’ Om die slogan kracht bij te zetten, is er een groot podium voor huldiging van de zwemmers en zijn er DJ’s en een live artiest om de sfeer te onderstrepen. De presentatie is de gehele dag in handen van journalist, politiek duider, Op 1-presentator én dj Thomas van Groningen.

Om 12.30 uur opent het deelnemersplein, zodat de jongste zwemmers zich kunnen gaan klaarmaken. Om 13.20 uur geeft wethouder Bas van der Pol, die samen met wethouder Maarten van Asten later ook meezwemt, het startsein voor de Swim op de startvlonder (ter hoogte van RAK). Vervolgens zullen de deelnemers in verschillende waves het water in gaan en verschillende afstanden zwemmen. Nieuw is de vier kilometer, ruim 50 zwemmers gaan zich wagen aan deze afstand.

Foodtrucks, entertainment en stylingstraat

Terwijl de zwemmers hun prestaties leveren, is er aan de zijde van de Vendelierskade genoeg te doen voor de toeschouwers, in de vorm van entertainment, horeca en foodtrucks. Na het zwemmen kunnen de deelnemers in het deelnemersdorp tot rust komen. Hier zijn warme douches en een stylingstraat beschikbaar, zodat iedereen zich fris en stralend kan melden bij de huldiging.

Laan der Helden

Een speciaal onderdeel van het evenement is de ’Laan der Helden’. Deelnemers lopen via een blauwe loper naar de start, langs spandoeken waarop zij een boodschap kunnen achterlaten. Deze traditie is een bron van inspiratie en motivatie, met zes volgeschreven doeken uit voorgaande jaren die tussen de start en finish worden opgehangen.

Cheque en feest

Wanneer alle zwemmers uit het water zijn, start de afsluiting. Om 18.00u is er de overhandiging van de cheque met het eindbedrag door wethouder Maarten van Asten aan Marieke van Beijnum van de landelijke stichting Fight Cancer, waarna het feest op de kade kan losbarsten met onder andere een optreden van Bart van Dishoeck en de beats van Thomas van Groningen, die als DJ mee afsluit.

Ton Gimbrère, voorzitter van het bestuur van Swim to Fight Cancer Tilburg: “Het is overweldigend om te ervaren hoeveel zwemmers en sponsors zich verbonden hebben aan Swim: 23 juni wordt een échte feestdag met grootse sportieve prestaties, verdiende huldigingen, gezelligheid op de kade en een prachtige opbrengst. Maar ook een lach en een traan, want iedere deelnemer heeft zo z’n eigen reden om te gaan zwemmen. Samen maken we een vuist tegen kanker. Dat is het mooie van Swim”.

Programma

- Datum: 23 juni 2024

- Locatie: Piushaven Tilburg

- 13.20 uur: Openingswoord op startvlonder

- 13.30 – 15.40 uur: Start in waves

- 13.45 – 17.30 uur: Binnenkomst zwemmers

- 18.00 uur: Overhandiging cheque

- 18.15 uur: Feest op de kade

- 20.00 uur: Einde event