Als we op vrijdagochtend de camperplaats in de Spoorparkcamping oplopen schijnt de zon en zit Anni van Dal in een makkelijke stoel tegenover haar camper, een Pössl. “Een interview voor de krant, nou spannend hoor“ – en dan ziet ze de fotograaf - “Oh, maar ik zie er niet uit in deze spullen.” Maar dat hoort natuurlijk bij het camperleven, dat je niet ’s morgens meteen je goeie goed aantrekt. Gelukkig is ze wel pas bij de kapper geweest!

Tekst: Gerard Sanberg

Fotografie: Gert-Jan Remmers/Nononsens

Hoe lang hebben ze deze camper? “Ongeveer drie jaar denk ik.” En daarvoor? “Tja, eerst gingen we met de tent op vakantie en daarna schaften we een vouwwagen aan. We hebben ook een tijdje een camper gehuurd en we hadden een volkswagenbusje met een hefdak. Met deze camper hebben we nu een eigen bed en toilet, dat is toch wel fijn.”

Waarom op de stadscamping in Tilburg? “Het is hier prachtig, dat is echt geweldig hoor. Je zit vlakbij de stad en toch in het groen, in een park. Je ziet allerlei mensen langskomen, oud en jong, groepen studenten wandelen voorbij en die sporters ook.” (verderop is een volleybaltoernooi aan de gang – red). Maar dat is niet waarvoor ze hier gekomen zijn, blijkt, want ze wisten niet van het bestaan van de stadscamping af. “Nee, we moesten in Tilburg zijn voor een afspraak en we gaan straks naar Geertruidenberg met allerlei spullen dus we dachten kom, we gaan met de camper en blijven nachtje over.”

Kunstopleiding

Ze komen uit Haarsteeg, vlakbij Den Bosch dus van thuis naar Tilburg is geen wereldreis. Zijn ze al verder weg geweest? Ja, natuurlijk: “Vorig jaar hebben we zo’n 6000 kilometer gereden. In de winter, naar de Spaanse zuidkust en terug via Portugal. Heerlijk! En onze dochter woont in Frankrijk, bij Limoges, daar rijden we vaak naartoe. Op ons gemak, één overnachting en dan zijn we er.” Bovendien is zo’n camper handig als je veel spullen moet vervoeren – en dat moet Anni soms, want: “Ik volg een kunstopleiding in Arendonk en moet dus af en toe flink wat materiaal meesjouwen.”

Dan mengt echtgenoot Henk, in wielrentenue, zich in het gesprek: “We hadden gisteren een afspraak hier, maar we moeten nu naar Geertruidenberg want daar heeft Anni komend weekend een expositie.” Anni vult aan: “Dat is bij de haven daar. Ik heb in Nijmegen de Academie voor Kunst en Ambacht gedaan. Daar ben ik afgestudeerd in schilderen, maar tegenwoordig doe ik vooral mixed media, verschillende technieken in één werk. Liftbordjes bijvoorbeeld, ik heb liftbordjes gemaakt, weet je wel, waarmee je langs de weg staat te liften. Daarna foto’s gemaakt van onze dochter die langs de weg staat met zo’n bordje.” Genoeg gepraat, tijd voor Geertruidenberg! Henk vertrekt eerst, op zijn racefiets, Anni volgt in de camper. Ze haalt hem wel in.

Op www.annivandal.nl is het werk van Anni te zien.