De Heuvel. Wielrenners, dranghekken. Het standbeeld van Willem II staat voor de Heuvelpoort waar toendertijd nog een bioscoop in zat. Gezien de films die er draaien moet de foto na 24 juli 1997 zijn genomen toen ’Men in Black’ in première ging in Nederland.

Door John Geerts/Tilburgers.nl

Fotograaf Niek Hermans was op 25 augustus 1997 aanwezig bij de start van de Ronde van Nederland die dat jaar in Tilburg van start ging. De eerste etappe ging naar Alkmaar waar de Italiaan Endrio Leoni voor Jeroen Blijlevens de winnaar was. De ronde werd uiteindelijk door Erik Dekker gewonnen, waar Peter Meinert Nielsen en Jan Ullrich (de Tourwinnaar van 1997) respectievelijk tweede en derde werden.

Profrenners

In 1997 betrof het de 37 editie van de Ronde van Nederland tot 2004 deze naam zou voeren. Het is een ronde voor wielerprofs. In datzelfde jaar werd de ronde ook opgewaardeerd door de UCI, de winnaar verdiende dan net zoveel punten als de nummer vijf van de Tour de France, waardoor meer profrenners deze ronde gingen rijden.

Traditioneel vond de wedstrijd plaats op het einde van de maand augustus. De naam zou later wijzigen van 2005 tot en met 2016 Eneco Tour en daarna van 2017 tot 2020 de BinckBank Tour. In 2021 heette de ronde de Benelux Tour en van 2023 tot heden is de naam de Renewi Tour.