Het is even aanpoten in een seizoensjob, maar dan heb je ook wat. Met een beetje geluk en een goede baankeuze ben je lekker buiten, is iedereen vrolijk (want vakantie) en heb je daarna de tijd om in alle rust (want iedereen weer aan het werk) bij te komen.

Door Nathalie Schalke

Redenen genoeg, om te kiezen voor een zomerbaan. Bijkomende fijne dingen: flexibiliteit, nieuwe ervaringen opdoen en leuke mensen ontmoeten. Als je kiest voor een zomerbaan in het buitenland dan mag je ‘reizen’ ook aan deze jubelton toevoegen. We zetten de tofste zomerbanen voor je op een rijtje. Wat let je nog? On y va!

Festivalletje? Anyone?

Hou je van een feestje en heb je soms een beetje last van FOMO, dan is werken op festivals echt iets voor jou. Je proeft de sfeer, geniet van de muziek maar krijgt betaald in plaats van dat jij de tickets moet kopen. Je kunt achter de bar gaan staan, in een kiosk of foodtruck, als beveiliger aan de slag of zelfs als artiestenbegeleider!

Horecatijger

Ben je goed met mensen, drankjes, eten en terrassen? Dan staan de horecagelegenheden om jou te springen! Ga in een hotel, café of restaurant aan de slag als barman, barista, kok of terrasloper. Wel horeca maar niet per se bediening? Ga dan voor een baan as baliemedewerker.


De boer op

Genieten van het buitenleven én nuttig bezig zijn, doe je op een boerderij. Daar is altijd werk maar de zomer is vaak extra druk met jonge dieren en het planten en oogsten van gewassen. Je krijgt van deze fysiek uitdagende jobs ook nog een gespierde summerproof body. Leuke bijkomstigheid. En je bent hele dagen in de natuur bezig. Hoe gezond wil je het hebben?


Globetrotters opgelet!

Wil je wat van de wereld zien of je kennis over een bepaald land of specifieke streek delen? Internationale zomerbanen bieden een unieke kans om waardevolle ervaringen op te doen in het buitenland. Unleash je inner globetrotter en verleg grenzen als:


Reisleider

Leidt groepen toeristen door bergen en dalen, geef inspirerende citytours, vertel bevlogen over de geschiedenis van een land of streek en tour met een bus mee naar verre oorden. De ideale manier om je eigen wereldbeeld te vergroten, nieuwe culturen te ontdekken en je passie te delen met andere mensen.


Waterrat

Ben jij een echte waterrat en gefascineerd door het (onder)waterleven? Word dan surf- of duikinstructeur. Je moet wel de nodige brevetten hebben om dit te kunnen doen, maar als je ergens van je hobby je beroep kunt maken dan is het wel in één van deze jobs. Breng je passie voor het trotseren van golven of de rijke onderwaterwereld over op toeristen en leer hun tegelijk een nieuwe skill.


Camp Counselor

In het buitenland worden voor kinderen veel zomerkampen georganiseerd. Ga aan de slag als kampbegeleider en geniet van het buiten zijn. Organiseer gekke, leuke en educatieve activiteiten voor kinderen en bouw aan een hechte gemeenschap. Schuilt er in jou een echte entertainer dan is het animatieteam ook een heerlijke plek om je creativiteit en energie in te leggen.


Au Pair

Ben jij goed met kinderen? Leef je dan uit als au pair en verblijf bij een gastgezin in het buitenland. Je helpt het gezin met de zorg voor de kinderen. Hopelijk zijn het schatjes! Au pair zijn is een geweldige manier om een nieuwe cultuur te ervaren en je talen bij te spijkeren.


Als geld geen rol speelt

Ga dan aan de slag als vrijwilliger. Organisaties staan te popelen om jou in hun activiteiten te betrekken. Je vrijwillig en belangeloos inzetten is echter niet vrijblijvend. Commitment aan je taak en organisatie is belangrijk. Je doet dit niet voor geld, jouw beloning zit in dankbaarheid, iets betekenen voor een ander en je eigen persoonlijke ontwikkeling die daaruit voortvloeit.


Onvergetelijke ervaring

Of je nu kiest voor een zomerbaan dicht bij huis of in het buitenland, voor betaalde jobs of vrijwilligerswerk, met een (internationale) zomerbaan ga je voor een onvergetelijke ervaring en verbreed je jouw horizon op alle fronten. Work hard, play hard!