Gemiddeld gaan pubers voor het eerst zelfstandig op vakantie als ze 16 jaar zijn. De reis zonder ouders gaat dan vaak naar een stek in eigen land. Is dat leuk, spannend, verantwoord, verstandig of super? De meningen hierover zijn verdeeld.

Feit is dat de meeste jongeren die voor het eerst zonder papa en mama op vakantie gaan, een camping bezoeken. Een weekend naar een festival is vaak het eerste moment dat met een stel vrienden of vriendinnen het tentleven wordt verkend. Voor sommigen is dat een herhaling van zetten omdat ze van thuis-uit al gingen kamperen. Voor anderen is kamperen heel erg basic als je dat vergelijkt met de luxe vakantie met het gezin naar Spanje, Italië of zelfs een Aziatisch land.

Kamperen voelt als een avontuur

Nederland kent honderden campings in allerlei maten en soorten. Variërend van kamperen bij de boer (leuk voor een gezin met jonge kinderen) tot aan kamperen op een luxe camping in een heus resort. Veel jongeren zoeken leeftijdgenoten op en dat is de reden waarom bepaalde plaatsen erg populair zijn. Om er een paar te noemen: Ommen, Terschelling, Renesse. Maar waarom wil de jeugd nou zo graag zonder ouders op vakantie? Het is niet omdat ze opeens een hekel hebben aan het veilige ouderlijk huis. Nee, het is een logische stap in de ontwikkeling naar volwassenheid. Alleen met een stel op reis voelt als een avontuur omdat alles nieuw is. Het betekent dat je bewust uit de veilige bubbel wilt stappen, dat je grenzen gaat opzoeken, dat je op plaatsen komt waar je nooit eerder was. Je ontmoet nieuwe gezichten en zult blijvende herinneringen op doen. Alleen maar leuk? Nee hoor, want de kans is groot dat er in die vakantieweek momenten van heimwee komen. Even doorbijten, op zoek naar een veilige arm om je heen. Een andere kans is dat je plotseling niet goed naar de wc kunt. Oorzaak: je leef-ritme is verstoord, je eet vooral junkfood en je mist het stukje fruit dat mama voor je afpelde. Ook dat kom je tegen op de weg naar volwassenheid.

Tips voor de ouders

Als ouder vraag je je af of het verantwoord is dat je kind een hele week (of langer) met één of meer vrienden op vakantie gaat. Wijs het zeker niet af maar stel enkele kritische vragen alvorens je als ouder ‘ja’ zegt. Hebben ze de tent als eens opgezet? Is zelf koken een optie en zo ja is er een veilige manier van eten bereiden? Wie gaat de week betalen (je wilde toch zelfstandig zijn)? Nagedacht hoe je in Renesse komt? Mogen we als ouder even met jou stil staan bij de gevaren? Drank, drugs en rock and roll betekent ook grenzen verleggen. Gedacht aan voorbehoedsmiddelen? Is het opgeteld een idee om die eerste keer toch wat beter voor te bereiden? Geef als ouder in ieder geval aan dat je dag en nacht bereikbaar bent en dat je kind op ieder gewenst tijdstip mag bellen.

Hoe jong mag je zijn?

Er zijn in ons land ook voor zelfstandig reizende jongeren regels opgesteld. Wil je als 16-jarige met leeftijdgenoten naar Terschelling, dan kan en mag dat. Maar… dan moet je wel toestemming hebben van je ouders. Op de site van de Rijksoverheid is een formulier te downloaden waarop je die toestemming kunt regelen. In de zomermaanden mag je zelfs als 15-jarige zelfstandig op vakantie. Maar… geen alcohol, geen drugs, geen gedoe.

Geliefde vakantieoorden

Terschelling heeft net als andere plaatsen in ons land een grote aantrekkingskracht op de jeugd. Uitgaansgelegenheden kun je ook als minderjarige bezoeken. Camping Appelhof is al jarenlang een zeer gewilde stek. Is het daar dan wel veilig? Er is 24/7 camerabewaking op het terrein. Een andere plek waar jongeren graag naar toe gaan, is Ommen waar Dennenoord een heus walhalla is voor de feestvierende jeugd. En hoe staat het met Renesse? Camping Duin en Strand zet haar terrein al meer dan 40 jaar open voor jongens en meiden vanaf 15 jaar. De kans dat papa en/of mama hier in hun jeugdjaren geweest zijn is groter dan je denkt.

Naar het buitenland

Wie als jongere zelfstandig naar het buitenland wil, moet minimaal 18 jaar zijn. De vakanties in bijvoorbeeld Spanje of Turkije zijn vaak ‘alles inclusief’. Voordeel: je weet financieel waar je aan toe bent. Onze tip: begin eerst eens in Nederland. Net zo leuk, net zo gezellig en niet zo duur.

Veel plezier!