Sinds augustus vorig jaar is Frederike Luijten (1998) de nieuwe stadsdichter van Tilburg. Haar opgave is het produceren van gedichten en performances in en over Tilburg. Op zondag 30 juni, de ’Dag van Besef’, geeft zij op het Burgemeester Stekelenburgplein een voordracht over de kracht van voorouders. Tilburg staat die dag immers stil bij het slavernijverleden en de kracht die door velen moet zijn aangewend in de strijd om overleving en voor vrijheid.

Frederike doet haar voordracht samen met de danser Chilton Galimo. Het wordt met andere woorden een ’trans-Atlantische dialoog’ tussen twee kunstdisciplines. De herdenkingsdag start met een zogenaamd plengoffer bij het slavernijmonument. Na de voordracht van het tweetal begeleidt de Surinaamse zanggroep Pramisi alle deelnemers naar de LocHal. De Ketikoti-activiteit wordt namelijk vervolgd in de Stemmingmakerij. Dat is de sfeervolle ruimte met textielslingers op de eerste verdieping. Wethouder Kostermans van Inclusie geeft daar een inleiding waarna het woord wordt gegund aan schrijver/columnist Babah Tarawally. In zijn oeuvre staat, heel toepasselijk, de Afrikaanse filosofie van Ubuntu centraal: ‘Ik ben omdat wij zijn’.

Iedereen is welkom deze speciale middag, de toegang is gratis. Vriendelijk verzoek van de organisatie is om in het wit gekleed te gaan. Aanvang 13:30 uur, achterzijde Centraal Station, einde 16:15 uur in de LocHal. Meer info www.30juni1juli-tilburg.nl