Door evr

Gemeentepils, zo wordt het ook wel eens genoemd. Er zijn mensen die zeggen: Water? Dat gebruik ik alleen om mijn tanden te poetsen. Maar als er één drankje is dat nooit verveelt, is het wel water. Ik bedoel maar, na een halve liter sinas heb je dat ook wel weer gehad voor een half jaar. Bier? Daar krijg je alleen maar meer dorst van en laat dat nou precies de bedoeling zijn, net als met nicotine. Er zijn ook zogenaamde wijnliefhebbers. Maar als je dat spul gedurende een half jaar niet hebt gebruikt, is het alsof je weer een trekkie neemt van een sigaret nadat je tien jaar gestopt bent. Getverdemme, wat een bittere troep. Om het over cognac en whisky maar niet te hebben. Van dat laatste spul heb je liefhebbers die met een gerust hart vier of vijf tientjes uitgeven voor een fles. Of nog veel meer, kan ook. En wat ruik je als je boven zo’n glas hangt? Stalmest. Het is overigens iedereen van harte gegund, ik ga hier niet de dominee uit zitten hangen.

Water, dat verveelt nooit en je komt er bovendien geen gram van aan. Kom daar maar eens om bij al die andere dingen.

Maar water heeft ook een heel andere functie natuurlijk. Je kunt er bijvoorbeeld in zwemmen, lekker een beetje afkoelen als het weer eens 30 graden of meer is. Ben je niet zo’n strandganger dan is een tuindouche een uitkomst. Je hebt er met een vernevelaar en man, wat is dat lekker boven je luie stoel. Een zwembad in de tuin kunnen weinigen zich veroorloven, maar dat is natuurlijk helemaal het summum. Gelukkig ken ik een paar mensen die zo’n ding hebben en daar mag ik wel eens in duiken. Er zijn ook opblaasbadjes en zeker voor kinderen is dat al een feest.

En de spelletjes die je in een zwembad kunt spelen, kunnen heel eenvoudig zijn. Ik liet zoonlief ‘tol’ betalen als hij voorbij mijn knie wou gaan. Hij vond het geweldig, probeerde er op allerlei manieren voorbij te komen, maar ik cashte dik. Plezier zit in een klein hoekje hoor, je moet er een beetje oog voor hebben. Zoon bleek ook over ambitie te beschikken, dat moet ook wel een beetje meezitten natuurlijk. Ik daagde hem uit, vroeg bijvoorbeeld – hij was toen al wat ouder – hoeveel auto’s er rond reden met een bepaalde combinatie op hun nummerbord. Bijvoorbeeld: 09-VRZ-5. Begon ie als een gek te rekenen, waren we weer 300 kilometer verder.

Ooit boekte ik een ezel-trektocht door de Drome, een mooi gebied in Frankrijk. De ezel droeg onze bagage van hotelletje naar hotelletje. Daar kregen we ook een lunchpakket mee voor de volgende etappe. Eenmaal bij een riviertje begon hij steentjes in dat water te gooien terwijl ik een tijdschrift zat te lezen. Een artikel ging over ‘het laatste taboe’, de labia correctie. Zoek maar op wat dat is. Toen ik het woord ‘labia-origami’ tegen kwam, zat ik te hikken van de lach, zeker even vaak als hij zijn steentje liet stuiteren. We hadden een geweldige etappe, want waar water is, is plezier.

Blijf echter wel uitkijken met water. Ik zal nooit in m’n eentje een flinke afstand gaan zwemmen, zorg altijd dat er iemand mee gaat. Kan best redelijk zwemmen hoor, maar kramp zit in een klein hoekje. En daar kun je je niet aan laten helpen…