Toen ik zestien was knipte ik gaten in mijn nieuwe spijkerbroeken. Het waren de jaren negentig en dit was nu eenmaal de mode. Dat de mode steeds terugkomt, zie je ook nu weer, want tegenwoordig koop je een spijkerbroek met gaten gewoon in de winkel. Je hoeft ze er zelf niet eens meer in te knippen.

Ik moest hier aan denken toen ik naar de voetbalwedstrijd Portugal-Slovenië keek. De spelers kwamen uit de catacomben en ineens viel me iets op: sommige voetballers hadden gaten in hun sokken. Sommigen aan iedere kant één gat en sommigen aan beide kanten drie gaten. Bij een paar Slovenen was het alsof hongerige motten hadden toegeslagen. Bij onder andere spits Benjamin Sesko en verdediger Jure Balkovec was het meer gat dan sok. Wat was hier aan de hand?

Wat blijkt nu? Voetballers knippen deze gaten in hun sokken zodat hun kuiten beter kunnen ‘ademen’. Sommige spelers hebben het gevoel dat hun kuitspieren bekneld raken in te strakke sokken en zijn bang voor kramp.

Kennelijk is deze trend drie jaar geleden al begonnen dankzij de Engelse verdediger Kyle Walker van Manchester City. Zoals het dan gaat bij een trend nemen anderen het al snel over en zie hier het resultaat: voetballers die miljoenen verdienen en erbij lopen als zwervers. Volgens dokters en andere deskundigen is er overigens geen enkel bewijs dat het ook daadwerkelijk helpt. Of deze trend Portugal al bereikt heeft, weet ik bij het aanleveren van deze column nog niet, maar bij de Portugezen waren alle sokken keurig netjes gatloos...