De Bunq-bank is recent weer in het nieuws gekomen doordat veel van haar rekeninghouders slachtoffer zijn geworden van fraude. Ondanks jarenlange waarschuwingen komt oplichting middels Whatsapp en e-mail nog steeds veel voor.

Vriend? Bij de fraude die ‘vriend in nood’ wordt genoemd, krijgt iemand een berichtje via een onbekend nummer en wordt er gezegd dat die de zoon, dochter of vriend is van iemand die zijn telefoon is kwijtgeraakt en dringend geld nodig heeft. En ook worden mensen weleens gebeld door zogenaamde bankmedewerkers die vragen om je pincode of om in te loggen op online bankieren. Uiteraard nooit op ingaan.

Geldezel

De bedragen die middels voormelde fraude worden buit gemaakt, worden meestal geparkeerd op de rekening van de geldezel, iemand die zijn bankpas en/of GSM aan anderen ter beschikking heeft gesteld. De echte daders blijven hierdoor buiten beeld. Maar de geldezel is het haasje. Zijn bankrekening wordt opgezegd en het afsluiten van een nieuwe rekening is onmogelijk. Bovendien kan de geldezel strafrechtelijk vervolgd worden voor medeplichtigheid aan fraude of witwassen.

Het afgeven van je PIN-pas kan dus vervelende gevolgen hebben. Maar gelukkig wordt de soep niet altijd zo heet gegeten en kan het misbruik van je bankrekening je niet altijd in de schoenen worden geschoven. Soms gaan de (echte) daders immers zo geraffineerd te werk dat ook de geldezel mocht denken dat er niks mis was. Er zijn zelfs voorbeelden bekend van geldezels die via ‘normale’ vacatures geworven zijn.

Advies

Dat je in het algemeen alert moet zijn op oplichting spreekt voor zich. Maar wees bij bankzaken extra op je hoede en geef je rekening of gegevens nooit uit handen. Ook niet als het verhaal aannemelijk en betrouwbaar klinkt. Adders zitten in principe onder het gras. Blokkeer direct je pas als je die kwijt bent en informeer de bank. Mocht je toch in de val zijn gelopen, neem dan met een advocaat contact op. Nogmaals, niet iedere fout maakt dat je strafbaar bent.

mr. Theo ten Velde

Advocatencollectief Tilburg

Korenbloemstraat 86

www.advocatencollectieftilburg.nl

(dagelijks kosteloos spreekuur)