In het verleden heeft Arnold als kok gewerkt bij verschillende Tilburgse horecabedrijven. Ook stond hij in de keuken bij defensie. De lange dagen in de horeca eisten hun tol, ook fysiek. Omwille van zijn gezondheid moest hij stoppen als kok. Hij liet zich omscholen tot hovenier, maar ook daar liep hij tegen grenzen aan. Naast zijn reguliere werk deed Arnold vanaf zijn 14e al vrijwilligerswerk. In 1987 is hij gestart bij de Vrijwilligerscentrale, waarvoor hij in Tilburg en omliggende dorpen klussen deed.

Wat direct opvalt bij Arnold is zijn zorgzaamheid en brede kennis van allerlei soorten werk. De zorgzaamheid uit zich naar iedereen: familie en vrienden, buurtbewoners en in het verleden vooral naar zijn moeder. Hij was mantelzorger voor haar tot haar overlijden. Dat was een moeilijke tijd, maar het vrijwilligerswerk verloor hij niet uit het oog. Het gaf ook houvast en structuur. Hij deed veel creatieve werkzaamheden bij het Speelgoed en Poppenmuseum in Tilburg.

Tilburg-Noord

Na het overlijden van zijn moeder heeft Arnold een belangrijke beslissing genomen. Hij is verhuisd van Tilburg-Zuid naar Tilburg-Noord, waar ook zijn broer en schoonzus wonen. Ook heeft hij zich aangesloten bij ContourdeTwern en werkt sinds januari 2020 bij klusdienst BeterStokhasselt. BeterStokhasselt helpt inwoners uit Tilburg Noord met reparaties aan fietsen, vaste pc’s of laptops. In de loop van de tijd veranderde zijn rol daar. Arnold startte met het doen van klussen waarbij zijn brede technische kennis heel handig was. Maar na verloop van tijd bleek zijn horecakennis ook van waarde te zijn: Arnold zorgt dus voortaan voor de lunch. Tot slot bleek de zorgzaamheid van Arnold voor het hele team belangrijk. Met grote regelmaat zorgt hij voor zijn medevrijwilligers als die ziek zijn of problemen hebben. Hij doet boodschappen voor ze, heeft altijd een luisterend oor, beheert de huissleutel van een andere vrijwilliger zodat die steeds zijn huis in kan. Belangrijk voor het vrijwilligersteam, maar Arnold’s netwerk is hiermee ook op een prettige manier uitgebreid.

Voorgedragen als Vrijwilliger van het jaar

Arnold laat zien dat het doen van vrijwilligerswerk ook wat oplevert. Voldoening, een beter gevoel van eigenwaarde en een uitbreiding van het eigen netwerk. De stappen die Arnold heeft gemaakt, heeft hij zelf gezet met wat ondersteuning en vertrouwen vanuit Beter Stokhasselt. Pim Roijakkers, coördinator Beterprojecten: “De mogelijkheid die we boden aan Arnold om de rol te kiezen die bij hem past, dat met vertrouwen te doen, heeft hem doen groeien. Zijn lange staat van dienst en zijn mooie karaktereigenschappen maakt dat we Arnold willen voordragen als Vrijwilliger van het jaar.”

ContourdeTwern/BeterStokhasselt is onderdeel van Menss, een samenwerkingsverband van organisaties voor mensen die weer willen meedoen in de maatschappij. Kijk op www.mensstilburg.nl voor meer informatie.