Door John Geerts/Tilburgers.nl

September 1979. Fotograaf Frans van Aarle passeert nietsvermoedend de Korvelse Kerk als ’ie tot zijn verrassing plotseling Prinses Beatrix herkent. Hij stapt snel uit de auto en fotografeert de gelukwensen van de Prinses aan het kersverse echtpaar Somers- van Boxtel.

Voorbereiding

Het onaangekondigde (en geheime) bezoek van de kroonprinses maakte waarschijnlijk onderdeel uit van de voorbereiding op haar koningschap. Naast de gelukwensen aan het bruidspaar bekeek Prinses Beatrix ook het werk van diverse affiches. Het is niet duidelijk wat het volledige programma van de prinses was op die dag in Tilburg.

Het Historisch Nieuwsblad berichtte op 17 maart 2022 in een artikel over Beatrix : “In 1979 trad de prinses echter welbewust naar buiten met haar werkzaamheden. Met de documentaire Kinderen in het Jaar van het Kind en een bijbehorend boek met dezelfde titel koos de toekomstige koningin ervoor haar maatschappelijk geïnteresseerde kant aan de wereld te tonen. Vermoedelijk achtte ze de tijd rijp. Hoewel Juliana geen toezeggingen wilde doen over het tijdstip waarop ze afstand zou doen van de troon, leek het er in deze periode toch echt op dat de troonswisseling niet lang meer op zich zou laten wachten. Volgens een kennis zei Beatrix in die tijd: ‘Nu wil ik eens in de publiciteit, want de mensen kennen me helemaal niet.”

Helderheid

“Volgens intimi kwam de behoefte aan formaliteit voort uit de wens helderheid te scheppen over de verhoudingen. Maar Beatrix’ vormelijkheid maakte ook deel uit van haar zelfverkozen opdracht de bevolking weer respect bij te brengen voor het koningshuis. Het imago van de koninklijke familie was door de Greet Hofmans-affaire en het Lockheed-schandaal immers flink aangetast.”