Van 11 maart tot en met 1 april schijnt het Regionaal Expertisecentrum Huiselijk geweld en kindermishandeling een ‘licht op femicide’. Naast de buitenexpositie Femicide die in deze periode voor iedereen te bezoeken is op het Centraal Station, wordt er in Tilburg op verschillende manieren aandacht besteed aan deze extreme vorm van geweld tegen vrouwen.

De meest extreme vorm van geweld tegen vrouwen is femicide, oftewel vrouwenmoord. Elke acht dagen sterft er in Nederland een vrouw door de hand van haar (ex-)partner. Vaak zijn er al maanden, soms jaren, signalen die wijzen op gevaar. Hoe kun je deze patronen van controle, dreiging en geweld herkennen? Om hier aandacht voor te vragen, organiseert het expertisecentrum 'Licht op femicide' voor de regio Hart van Brabant. De buitenexpositie op het station in Tilburg vertelt het verhaal van 13 slachtoffers. Op 11 maart werd deze expositie officieel geopend. Bij de opening door wethouder Peter Kok, waren ook nabestaanden en ervaringsdeskundige en schrijfster Ester Wijnen aanwezig.

Top van de piramide

Femicide is de top van de piramide, maar het geweld begint veel kleiner. Denk aan discriminatie, misogynie, manipulatie, aanranding, dwang en verbaal geweld. Er zijn allerlei facetten van geweld van lichtere vormen tot hele ernstige. Van straatintimidatie tot intieme terreur en dwingende controle… alle fases in de piramide van geweld kunnen leiden naar femicide.

Bijeenkomsten

In tal van bijeenkomsten wordt tussen 11 maart en 1 april aandacht besteed aan hoe je deze vormen van geweld kunt herkennen en wat je kunt doen. Omstanders, familie en vrienden kunnen een belangrijke rol spelen om dit te voorkomen en aan te pakken. Maak jij het verschil? Het volledige programma met uitgebreide informatie en mogelijkheid tot aanmelden vind je op www.expertisecentrum-hgkm.nl/lichtopfemicide